Petrina u Saboru: HDZ je spreman i na bankrot države samo da bi ostao na vlasti

Petrina u Saboru: HDZ je spreman i na bankrot države samo da bi ostao na vlasti

Foto: FaH

SJEDNICA Sabora i danas je započela stankom koju su zbog jučerašnje odgode sjednice Vlade zatražio Stipe Petrina.

Saborski zastupnik HDZ-a Petar Škorić u ime svog zastupničkog kluba zatražio stanku zbog, kako je rekao, umješanosti izvršne vlasti u rad PR-agencija aludirajući tako na medijske napise,  po kojima je agencija Grizli za svoje klijente ugovarala sastanke s nekim ministrima iz Mosta.

Stanke su zatražili i nezavisni saborski zastupnik Stipe Petrina, HNS-ova Anka Mrak Taritaš, manjinski zastupnik Šandor Juhas po različitim temama.

Podsjetimo, jučer je više medija objavilo informacije o tome kako je premijer Orešković u tijeku dana planirao dati ostavku. No, prema informacijama koje je Index dobio od izvora iz Banskih dvora, to nije istina.

Iz Vlade je poručeno tek kako je Orešković bio spriječen "neodgodivim obvezama"

"Prvi put u Hrvatskoj imali smo ministra kojeg se nije pustilo na prvu sjednicu Vlade. Po prvi put imamo sjednicu koja je bila zakazana, ali je došlo 20 ministara a premijera nije bilo. Gdje je premijer? Ova vlada radi na način da se ne žele vidjeti, a potpredsjednici kada se vide okreću glavu jedan od drugog ", kazala je HNS-ova Mrak Taritaš nakon stanke.

Petrina traži obraćanje premijera

Nezavisni saborski zastupnik Stipe Petrina zatražio je u petak da se Saboru obrati premijer Tihomir Orešković ili ministar financija Zdravko Marić i objasne okolnosti pod kojima su dan ranije investitori u Londonu odbili hrvatske euroobveznice u iznosu od oko milijardu eura.

"Priopćenje ministra je da je odbijen otkup, što je prvi takav događaj u povijesti. Mislim da smo jedina zemlja koja je to doživjela, od stranih investitora ili, kako volim reći, lihvara", rekao je Petrina nakon desetominutne stanke na zahtjev više klubova zastupnika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjetio je da su hrvatske obveznice lani plasirane uz prinos od 3 posto.

"Premijer je ovih dana rekao da su investitori optimistični. Naravno da jesu jer obveznice po visokim cijenama ulijevaju optimizam. No, ministar je zatajio važnu stvar, jesu li nam nudili otkup po kamati od 5,6 posto, kao onima čije su obveznice jako rizične ili nenaplative, što nas uvodi u ružan scenarij", kazao je Petrina.

Tumači kako su mogući različiti scenariji po kojima su obveznice odbijene. "Prvi scenarij je mogući politički pritisak HDZ-a na Most, da ih uvjeri da će doći do sloma proračuna. To stvara jako ružnu sliku o najvećoj vladajućoj stranci, koja time pokazuje da je spremna i na bankrot države da bi ostala na vlasti", rekao je Petrina i zatražio da se Saboru obrate premijer ili ministar financija.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara