Petrokemija prošle godine imala gubitak od 146,8 milijuna kuna, puno više nego godinu ranije

Petrokemija prošle godine imala gubitak od 146,8 milijuna kuna, puno više nego godinu ranije

 Foto: Hina

KUTINSKA Petrokemija prošlu je godinu završila s gubitkom od 146,8 milijuna kuna, što je znatno više u odnosu na godinu ranije, kada je iznosio 87,3 milijuna kuna, podaci su iz nekonsolidiranog financijskog izvješća tvrtke.

Ukupni su prihodi tvrtke iznosili 1,99 milijardi kuna i povećani su 3,3 posto u odnosu na 2016., a rasli su i ukupni rashodi, za 6,1 posto, na 2,1 milijardu kuna.

Uprava se pravda izazovnim okruženjem

U strukturi prihoda domaća prodaja čini 30,6 posto ili 610,6 milijuna kuna, što je 5,1 posto više u odnosu na 2016., dok izvoz čini 66,3 posto ili 1,3 milijarde kuna, što je 4,6 posto više u odnosu na 2016. godinu.

"Poslujući u poslovno izazovnom okruženju i vremenu rasta cijene prirodnog plina, pada cijena mineralnih gnojiva i visokih troškova kamata na kredite, Petrokemija d.d. je uspjela u 2017. godini unaprijediti poslovanje kroz proizvodnju i prodaju, te godišnji gubitak svesti na 146,8 milijuna kuna. Čak polovica gubitka otpada na povećanu cijenu prirodnog plina (72 milijuna kuna u odnosu na 2016.) i ekstremno visoke troškove transporta plina u Hrvatskoj (86 milijuna kuna prema tvrtki Plinacro)", navodi se u priopćenju Petrokemije.

Također se kaže kako su poslovnu 2017. obilježile opsežne pripreme za dokapitalizaciju te borba za održanjem stabilnosti sustava, održanjem kontinuiteta proizvodnje i kontinuiteta opskrbe kupaca proizvodima Petrokemije.

Tijekom 2017. proizvodnja gnojiva je povećana 11,5 posto u odnosu na prethodnu godinu, na 1,2 milijuna tona, pri čemu je domaća prodaja bila 316,9 tisuća tona i povećana je 10,1 posto, a izvoz je rastao 6,6 posto, na 850,2 tisuće tona.

Uvoz mineralnih gnojiva u Hrvatsku smanjen je za 33 posto, povećana je prodaja na cjenovno atraktivnijim tržištima regije za 16,4 posto, a na tržište plasirano sedam tisuća tona novog proizvoda "Petroblue".

"Unatoč svim poteškoćama Petrokemija je investirala preko 100 milijuna kuna u razvoj tehnologije i zadovoljenje ekoloških zahtjeva", ističu iz tvrtke.

Napominju i kako je Petrokemija d.d. jasno definirala četiri ključna problema u postupku realizacije pozitivnih rezultata poslovanja a to su povećana cijena prirodnog plina, niža prosječna prodajna cijena, povećana izdvajanja za kamate i povećana izdvajanja za ekološke naknade (CO2).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Cilj tvrtke je revidirati postojeće ugovore i utjecati na barem dva od četiri ključna problema, što bi uz završeni proces dokapitalizacije i provedbu potpunog restrukturiranja, već na kraju 2018. godine moglo rezultirati s pozitivnim rezultatom.

"Uprava i zaposlenici kompanije vjeruju u donošenje konačne odluke po pitanju dokapitalizacije od strane većinskog vlasnika, čime bi se osigurala trajna opstojnost Petrokemije kao ključnog gospodarskog subjekta na području Grada Kutine, Sisačko-moslavačke županije i Republike Hrvatske", navodi se u priopćenju.

Dioničari Petrokemije na izvanrednoj su skupštini sredinom siječnja donijeli odluku o pokretanju procesa dokapitalizacije, u kojem se namjerava prikupiti 450 milijuna kuna.

Petrokemija je ranije izvijestila da je zaprimila obvezujuće ponude nekoliko zainteresiranih ponuđača za dokapitalizaciju. Prema pisanju medija, među njima su austrijski Borealis te hrvatske kompanije PPD i Ina.

Ponovno traže dokapitalizaciju

Petrokemija bez svježeg kapitala može izdržati još mjesec dana, rekao je nakon prošlotjedne sjednice vlade ministar državne imovine Goran Marić.

On je ustvrdio da proces dokapitalizacije nije dovršen, ali nije ni prekinut niti je propao, izrazivši uvjerenje da će proces uspjeti te da će u idućim tjednima biti poznat model dokapitalizacije i tko će biti sudionici.

Razočarani sporim postupkom dokapitalizacije, dvije udruge sindikata te Udruga hrvatskih branitelja jedine hrvatske tvornice mineralnih gnojiva 14. veljače uputili su otvoreno pismo premijeru Andreju Plenkoviću, u kojem mu poručuju kako ima rok od sedam dana za stratešku odluku o nastavku dokapitalizacije, ili će u protivnom izgubiti njihovu potporu.

Petrokemija je velikim problemima bila u siječnju ove godine kada joj je Ina obustavila opskrbu prirodnim plinom zbog problema s naplatom dotad isporučenih količina. Iako je Ina kasnije nastavila isporučivati plin, dokapitalizacija je i dalje presudna za normalno funkcioniranje Petrokemije.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara