Petrov smislio kako bi saborskim zastupnicima skresao plaće

Petrov smislio kako bi saborskim zastupnicima skresao plaće

Foto: Hina

DUGAČKA, ne maratonska to je ipak pretjeran epitet, sjednica na kojoj se potvrđivala nova Vlada rodila je u glavi Bože Petrova novu ideju. Bijesan zbog beskrajnih replika kojima su se zastupnici nadmudrivali smislio je kako im skresati plaće.

"Ideja je radikalna i još ne znam hoće li je moji podržati. Propisao bih da se zastupnicima oduzima od plaće određeni postotak za svaku minutu koje ne provedu na radnom mjestu. Ne bi ih onda pola bilo u kafiću dok ostali govore ili repliciraju jedni drugima", ustvrdio je Petrov.

Novom potpredsjedniku vlade nije toliko zasmetalo što zastupnici pobjegnu na kavu, koliko je bio iziritiran što je satima morao sjediti u klupama predviđenim za vladu i slušati dobrim dijelom besmislene rasprave.

Pola govori, pola skuplja snagu 

"Rekao sam ovima svojima da ne repliciraju na svaku rečenicu iz SDP-a, ali ne - oni moraju pokazati koliko su pametni", ispričao nam je u rijetkom trenutku u kojem si je mogao dozvoliti da na brzinu zapali cigaretu.

Pojednostavljeno, njegova ideja je da financijskim mjerama skrati rasprave u Saboru. Smatra da bi zastupnicima, ako bi bili prisiljeni odsjediti cijelu sjednicu žele li sačuvati puni iznos plaće, bilo u interesu da rasprava traje što kraće. Svaki bijeg iz sabornice bi se kažnjavao pa se ne bi događalo da pola zastupnika skuplja snagu dok se druga polovica nadmeće. I tako u krug.

"Sve bih ja to detaljno propisao. Neka im ostane sadašnja plaća, neka bude i 16 tisuća kuna, ali neka znaju da bi im s ovakvim ponašanjem mogla pasti i na tisuću", zaključio je svoj plan reforme zastupničkog rada Božo Petrov.

Jedini posao im je da govore

Novi je u nacionalnoj politici pa još nije primijetio da je zastupnicima zapravo jedini posao da govore. Da na predstavljanju vlade nisu toliko govorili ne bi bila spašena kurikularna reforma. S druge pak strane prizor prazne sabornice koji već godinama gledamo kada se raspravlja o važnim, ali ne i uzbudljivim, zakonima je sramotan. Možda bi Petrovljeva inicijativa barem natjerala zastupnike da saslušaju o čemu glasaju. Moglo bi to smanjiti broj besmislenih i štetnih zakona.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara