Petrov: Nedolaske na sjednice Sabora kažnjavat ćemo s 500 kuna

Petrov: Nedolaske na sjednice Sabora kažnjavat ćemo s 500 kuna

Foto: FaH

ČELNIK Mosta i budući predsjednik Sabora u gostovanju na N1 najavio je reforme, komentirao uspjeh svoje stranke i otkrio da se spremaju kazne nesavjesnim zastupnicima koji izostaju sa saborskih sjednica.

Petrov je rekao da će doći do dugo priželjkivanog smanjivanja privilegija saborskih zastupnika, a najavio je i kazne za one koji ne dolaze na posao.

“Uspjeli smo napraviti da se više ne može ostvariti beneficija 6 plus 6 ukoliko se uđe u Sabor na doslovno jedan dan”, rekao je Petrov. Ta beneficija će biti moguća nakon godinu dana u Saboru,  zastupnici koji su u Saboru bili tri mjeseca imat će beneficiju 3 plus 3.

“Mi smo bili predlagali da se smanjuje plaća s obzirom na postotak nepojavljivanja u Saboru. Tu su nam davali argumente da su građani ti koji su zaslužni zašto je netko u Saboru, a da građani toga nekoga neće moći birati ponovno i da će to biti kazna. Najvažnija stvar koja se obavlja u Saboru je glasovanje. Onda će imati određenu financijsku štetu. Mislim da smo se dogovorili o iznosu od 500 kuna o sjednici na koju se ne dođe. Ako to ne urodi plodom, ići ćemo na radikalniji pristup, koji nama odgovara. U interesu nam je bilo da se vrednuje rad”, rekao je Petrov.

Nema zaštite prve nekretnine

Lider Mosta je demantirao medijske najave o zaštiti prve nekretnine, rekavši da je došlo do zabune.
“Novinari su krivo procijenili da ćemo mi zaštititi prvu nekretninu. Ona se ne može napraviti, jer prva nekretnina može biti i vila vrijedna nekoliko milijuna. Ako se zaštiti prva nekretnina, kako će onda banke davati kredite za prvu nekretninu mladim obiteljima?”, objasnio je Petrov.

Most neće odustati od uvođenja reda u lokalnu i regionalnu samoupravu, najavio je Petrov, u čemu će se rukovoditi primjerom koji su postavili u Metkoviću.

"Postoje i mjesta koja su zaista bila odgovorna, ali u ovom trenutku vrijedi zakon da imate pravo na 20 posto izdvajanja prihoda za plaće, a više od 30 posto lokalnih samouprava to ne poštuje i izdvaja više."

Neće biti problema s mjestom predsjednika Sabora

Uspjeh Mosta na parlamentarnim izborima Petrov objašnjava zasićenjem ljudi načinom na koji su HDZ i SDP vodili državu, i najavio kako će se on savjesno pripremiti za mjesto predsjednika Sabora.

"Stvari se trebaju proučiti, treba se studiozno pristupiti svojoj dužnosti, rekao je Petrov. "To je jedna od tri najvažnije funkcije u državi, zato smatramo da za demokratske procese ne bi bilo dobro da jedna stranka drži sve tri funkcije. Ta pozicija može poticati donošenje potrebnih reformi."

Petrov je potvrdio da je s HDZ-om dogovoreno da se prvo izglasaju jamstva koja Most traži, a nakon toga formira Vlada. To ne bi trebalo trajati duže od tjedan dana, nada se lider Mosta. Pet od sedam jamstava trebalo bi biti riješeno u tom roku.

"Od tih sedam stvari za dvije smo se dogovorili da će biti jasan plan aktivnosti kroz nekoliko mjeseci - isključivi gospodarski pojas i HRT pristojba a za ovih pet smo se dogovorili da će ići prije formiranja Vlade", rekao je Petrov u emisiji Točka na tjedan Nataše Božić.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara