500 osoba s invaliditetom ipak neće ostati bez asistenata, nova ministrica hitno riješila problem

500 osoba s invaliditetom ipak neće ostati bez asistenata, nova ministrica hitno riješila problem

Foto: 123rf

SDP-ovu zastupniku Bojanu Glavaševiću, koji je u Saboru upozorio da će krajem mjeseca oko 500 osoba s invaliditetom ostati bez osobnog asistenta, zastupnice HDZ-a i Mosta Ljubica Lukačić i Ines Strenja Linić odgovorile su da je taj problem riješen te da nitko ne ostaje bez asistenta.
 
"Nitko ne ostaje bez osobnih asistenata", istaknula je Lukačić, navodeći da je Ministarstvo demografije i socijalne politike, odnosno nova ministrica Nada Murganić riješila problem osobnih asistenata prvi dan kad je stupila na dužnost.

"Svi korisnici, njih oko 500-tinjak koji se financiraju iz sredstava Europskog socijalnog fonda, imat će asistente i dalje", kaže Lukačić i navodi da su nađena i sredstva kojima će se premostiti vrijeme do okončanja natječaja, koji će uskoro biti raspisan.

Glavašević je, naime, nakon stanke upozorio da 28. listopada završava jednogodišnji projekt, kojim je lani osigurano preko 25 milijuna kuna iz Europskog socijalnog fonda za usluge osobnog asistenta za preko 500 osoba s invaliditetom, a novi natječaj još nije raspisan. Problem je tim većim što bi, čak i kad bi natječaj bio raspisan danas, prošlo više od osam mjeseci prije nego što bi se osobni asistenti mogli vratiti radu s osobama s invaliditetom, ustvrdio je.

"Činjenica da je do ove situacije došlo predstavlja svojevrstan poraz sustava pred lošim političarima", ocijenio je Glavašević, čudeći se što bivša ministrica Bernardica Juretić nije na vrijeme raspisala natječaj, s obzirom da su sredstva osigurana.

"Traženje odgovornosti u ovom trenutku je sekundarno", kaže zastupnik i poziva premijera Andreja Plenkovića i ministricu Murganić da se najhitnije sastanu s predstavnicima udrugama osoba s invaliditetom i zajedno nađu rješenje.

Lukačić: Premijer Plenković vodit će računa o osobama s invaliditetom

"Zar se misli da premijer Plenković neće voditi računa o osobama s invaliditetom?", uzvratila mu je Lukačić, tvrdeći da je HDZ bio jedina stranka koja je u kampanji za izbore imala program za osobe s invaliditetom.

"Petstotinjak ljudi neće ostati bez asistenata, to je najvažnije", poručila je HDZ-ova zastupnica.

I Ines Strenja Linić čudi se zašto se otvara to pitanje, "kad je jasno je da će problem biti riješen". Dakle, "531 osobni asistent i dalje će biti asistenti svojim dosadašnjim korisnicima, to ni u jednom trenutku nije bilo u pitanju, radilo se samo o pojednostavljenju metodologije", tumači Mostova zastupnica.

Strenja Linić: Natječaj za asistente bit će raspisan do kraja mjeseca

 Osigurana su, kaže, sredstva koja će premostiti vrijeme do okončanja natječaja, koji će biti raspisan do kraja mjeseca, a "omogućit će i 400 novih asistenata". Najavila je kako će inzistirati da se poveća iznos za asistente koji sada rade za 2.000 kuna. "Pojednostavljena je metoda, osigurana su sredstva i za neovisnu komisiju unutar resornog Ministarstva, a 400 novih asistenata bit će na korist i uslugu invalidima", poručila je Strenja Linić.
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara