Picula govorio na konferenciji OESS-a u Maastrichtu

HRVATSKI ministar vanjskih poslova Tonino Picula predstavio je u utorak, u svome govoru sudionicima 11. ministarske konferencije Organizacije za europsku sigurnost i suradnju (OESS) u nizozemskom Maastrichtu, hrvatska stajališta o problemima globalne sigurnosti u 21. stoljeću i o borbi protiv trgovine ljudima.

Dvodnevna ministarska konferencija OESS-a, koja se održava pod predsjedanjem nizozemskog ministra vanjskih poslova i budućeg glavnog tajnika NATO-a Jaapa de Hoopa Scheffera, okupila je predstavnike 55 zemalja članica organizacije i deset zemalja partnera.

"Središnje teme mog istupa bile su pitanje trgovine ljudima, te odgovor na nove prijetnje sigurnosti u 21. stoljeću, a te su teme u središtu interesa ovogodišnjeg nizozemskog predsjedanja OESS-om", kazao je Picula u telefonskom razgovoru za Hinu.

Trgovina ljudima značajno utječe na stabilnost demokratskog sustava ne samo zemalja koje su na početku i kraju lanca trgovine ljudima, već i na tranzitne zemlje, među kojima se nalazi i Hrvatska, rekao je Picula.

"Kazao sam da je hrvatska Vlada prepoznala taj problem. Uspostavila je nacionalni odbor za suzbijanje trgovine ljudima, donijela plan suzbijanja trgovine ljudima, te prihvatila odgovarajuće promjene kaznenog zakona", dodao je hrvatski ministar.

"Time je Hrvatska pridonijela vlastitoj stabilnosti, ali i stabilnosti u regiji jugoistočne Europe", rekao je Picula.

On je kazao da je u toj regiji trgovina ljudima, uz organizirani kriminal, jedna od najvećih prijetnji stabilnosti.

"Hrvatska je izuzeta iz tog stanja, i mi se vidimo kao dio napora Europske unije i međunarodne zajednice za pomoć ovom dijelu Europe", kazao je Picula.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Govoreći o novim prijetnjama globalnoj sigurnosti u 21. stoljeću, Picula je kazao da to pitanje svakako ima vojno-političku komponentu, ali da su jednako važne gospodarska i socijalna komponenta, posebno u okviru procesa globalizacije.

Na maastriškoj ministarskoj konferenciji, na kojoj sudjeluju predstavnici 55 zemalja članica OESS-a iz Europe, središnje Azije i Sjeverne Amerike, kao i deset azijskih i mediteranskih zemalja partnera, najvjerojatnije neće biti prihvaćena ministarska deklaracija zbog različitih stajališta nekih članica glede trgovine ljudima.

Picula je kazao da se, "zbog različitih pogleda nekih zemalja na ta pitanja, po svojoj prilici neće donijeti ministarska deklaracija".

"Ipak će biti prihvaćeni akcijski planovi i strategije koje će sigurno popraviti stanje u trgovini ljudima", ocijenio je hrvatski ministar.

Na maastriškoj konferenciji zemlje članice uglavnom predstavljaju ministri vanjskih poslova, među kojima i američki državni tajnik Colin Powell i ruski ministar vanjskih poslova Igor Ivanov.

Na skupu se raspravljalo i o regionalnim sukobima, borbi protiv terorizma, te promicanju tolerancije i vjerskih sloboda.

OESS je najveća regionalna sigurnosna organizacija čija je uloga rano upozoravanje na moguće krize, sprečavanje sukoba, upravljanje krizama, te obnova povjerenja i institucija nakon sukoba.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara