Picula: Mađarska želi Hrvatsku u Europskoj uniji u 2007.

MAĐARSKA vidi Hrvatsku kao punopravnu članicu Europske unije 2007. i nastavit će je podupirati u tom cilju, rekao je u Zagrebu hrvatski ministar vanjskih poslova Tonino Picula nakon razgovora s mađarskim kolegom Laszlom Kovacsom.

U zajedničkoj izjavi za novinare nakon sastanka Picula je naglasio kako je takvo stajalište Mađarske posebno ohrabrujuće jer je riječ o susjednoj zemlji koja je krajem prošle godine pozvana u punopravno članstvo EU.

Podsjetivši kako dvije zemlje imaju kontinuirano odlične odnose bazirane na političkom razumijevanju i dobroj gospodarskoj suradnji, unutar koje će, prema procjenama, vrijednost robne razmjene u tekućoj godini premašiti 400 milijuna dolara, ministar Picula rekao je kako je Mađarska zainteresirana za privatizacijska ulaganja u Hrvatsku, te da je bilo govora i o zajedničkim infrastrukturnim ulaganjima.

Dvojica ministara, prema Piculinim riječima, razgovarala su i o konačnoj regulaciji i dokumentiranju međusobne granice dviju zemalja, koju treba ´dokumentirati na moderan način, osobito u svjetlu činjenice da na sjeverne granice RH dolazi EU´.

´Mađarskoj je vrlo važno da Hrvatska u najkraće vrijeme postane dio istih integracija i sigurnosnih sustava u kojima je, ili će uskoro biti, Mađarska´, rekao je novinarima u zgradi hrvatskog MVP-a mađarski ministar vanjskih poslova Laszlo Kovacs.

Mađarski ministar rekao je da je na posljednjem summitu NATO-a u Pragu Mađarska ´naglašavala potrebu da Hrvatska što prije postane članicom tog Saveza, a podsjetio je na činjenicu da se, nakon poziva na punopravno članstvo u Kopenhagenu, Mađarska sad priprema za referendum i ratifikaciju Sporazuma o ulasku u EU u parlamentu.´

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Zato, naglasio je ministar Kovacs, Mađarska ne samo da općenito podržava nastojanja Hrvatske za punopravnim članstvom, već ´konkretno podupire ulazak Hrvatske u EU u idućem valu proširenja 2007., zajedno s Bugarskom i Rumunjskom´.

´Duboko sam uvjeren da je Hrvatska sposobna do 2007. ispuniti sve, iako vrlo stroge, uvjete za članstvo´, rekao je Kovacs i ministru Piculi, osim političke podrške, ponudio i konkretna iskustva koja je Mađarska stekla tijekom četiri pregovaranja s EU.

I mađarski ministar potvrdio je dobru gospodarsku suradnju dviju država, naglasivši veliku zainteresiranost mađarskih ulagača za hrvatsko tržište.

Osim ulaganja malih i srednjih poduzeća, ministar Kovacs spomenuo je zaineresiranost mađarske naftne industrije MOL-a za sudjelovanje u privatizaciji INA-e, ali na način, kako je rekao, da proces ide u oba smjera, odnosno da i INA postane suvlasnikom MOL-a, a ne samo MOL INA-e.

Ministar Laszlo Kovacs spomenuo je i važnost regionalne suradnje dviju zemalja te prekograničnu suradnju u sklopu euroregija, a poput ministra Picule izrazio je zadovoljstvo zbog odličnog odnosa dviju država prema pripadnicima mađarske, odnosno hrvatske manjine.

Šefa mađarske diplomacije tijekom jednodnevnog posjeta Zagrebu trebali bi primiti predsjednik Republike Stjepan Mesić i predsjednik Vlade Ivica Račan, a najavljen je i sastanak s predsjednikom Sabora Zlatkom Tomčićem.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara