Picula nakon skupa o Jadranskoj povolji: RH želi siguran okoliš

HRVATSKA jača bilateralnu suradnju s Makedonijom i Albanijom jer želi živjeti u sigurnom okolišu u kojem će vladati duh suradnje, gospodarskog uzleta i obostranog poštivanja, rekao je u subotu u Ohridu na konferenciji o Jadranskoj Povelji hrvatski ministar vanjskih poslova Tonino Picula.

Istaknuvši članstvo u EU i NATO-u, te regionalnu suradnju sa svim demokratskim zemljama kao strateške ciljeve Hrvatske, Picula je rekao da se ti ciljevi temelje na "neprekinutom procesu jačanja demokratskih vrijednosti i njihovom dokazivanju u praksi".

"To je u našem interesu", rekao je Picula izražavajući spremnost Hrvatske da s ostalim zemljama regije podijeli iskustvo stečeno u procesu približavanja euroatlantskim integracijama.

Osvrnuvši se na brojne regionalne inicijative koje, kako je rekao, "različitim zemljama služe u različite svrhe, Picula je poručio da je "Hrvatska uvijek smatrala da preveliki broj inicijativa ne bi smio postati zamjenom za njihovu korisnost".

Jadranska Povelja, kao jedna od tih inicijativa, trebala bi Hrvatskoj, Makedoniji i Albaniji pomoći u što bržoj provedbi reformi nužnih za pristup EU i posebice NATO-u, ili, kako je to prilikom potpisivanja 2. svibnja u Tirani kazao američki državni tajnik Colin Powell, Povelja bi trima zemljama trebala pomoći "da ostvare svoje potencijale i zajedno završe svoje povijesno putovanje u srce Europe".
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na Ohridskoj konferenciji ministrica vanjskih poslova Makedonije Ilinka Mitreva u svom je uvodnom govoru Srbiji i Crnoj Gori te BiH poručila da su im vrata u Povelju otvorena. Za sada nije jasno je li ona svoje stajalište prethodno usaglasila sa svojim kolegama iz Hrvatske i Albanije, zemalja Partnera Jadranske Povelje.

Bruce Jackson, američki republikanski lobist i tvorac Baltičke i Jadranske Povelje, rekao je da proširenje Povelje ovisi o ministrima triju zemalja ali da se njegova strana ne protivi formuli 2 + 3.

Goran Svilanović, ministar vanjskih poslova Srbije i Crne Gore je na pitanje Hine kako će odgovoriti na taj poziv, uz smješak odgovorio da se on "sam pozvao".

Hrvatski šef diplomacije Tonino Picula na isto je pitanje ustvrdio da "višak suradnje ne može škoditi ali treba voditi računa da regionalna suradnja ne postane supstitut za napore koje poduzimamo u državi".

Neke probleme moramo rješavati samostalno a neke zajednički, zaključio je Picula po završetku Ohridske konferencije.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara