Picula: Osjećam se kao most između prošlosti i budućnosti SDP-a

PREDSJEDNIK Glavnog odbora SDP-a Tonino Picula danas je na novinskoj konferenciji objavio svoju kandidaturu za predsjednika stranke.

Pojašnjavavajući kandidaturu Picula je kazao kako ima veliko iskustvo, kako u stranci, tako i u vlasti, jer je u posttuđmanovskoj vladi ocijenjen u javnosti kao dobar ministar. Dodao je i kako je izborima došao do mjesta gradonačelnika u Velikoj Gorici, što također pokazuje njegov rejting.

"Iskustvo sam stekao najprije kao član direkcije SDP-a, zatim i kao predsjednik Glavnog odbora, a danas sam gradonačelnik Velike Gorice. Ja sam ponajprije timski igrač, ali sam u svakome trenutku spreman preuzeti osobnu odgovornost", rekao je Picula.

On je objasnio i kako svoju kandidaturu prvo namjerava predstaviti javnosti, a zatim kroz stranku i to na način da ista ne utječe na rad SDP-a pošto se nalaze u izbornoj godini. Dodao je i kako će svoja stajališta pojasniti općinskim i gradskim organizacijama.

"Ne želim da moja kandidatura utječe na rad stranke, pogotovo u ovoj godini kada osjećamo gubitak Ivice Račana. No, citirat ću njegove riječi na izbornoj konvenciji 1996., kada je rekao da 'Treba biti najsnažniji kada je to najpotrebnije'", rekao je Picula.

O mogućnosti da Glavni odbor izabere jednog kandidata i na konvenciji podrži samo jednu kandidaturu, velikogorički gradonačelnik kaže da je i taj scenarij moguć, no ako se stranka odluči za drugačije, on tvrdi da će i to biti dobro za SDP.

"Bilo bi dobro kada bi Glavni odbor nakon rasprave konsenzusom stao iz jednog kandidata, ali nije loše ni drugo rješenje", rekao je Picula, i naglasio da mu se sviđa ideja sučeljavanja sa drugim kandidatima prije izborne konvencije, gdje će svaki od njih demonstrirati svoju snagu i ponuditi svoje viđenje rješenja zajedničkog cilja- pobjede na izborima.

"Postoji cijeli niz tema na kojima se kandidati mogu testirati, iako svi težimo istome cilju. Na sučeljavanjima ćemo se takmičiti u prijedlozima kako poraziti HDZ-ovu vlast. Kredo pod kojim ću ja voditi kampanju je da poštena vlast jamči uspješnu Hrvatsku", rekao je Tonino Picula.

Na novinarski upit, što misli o odvajanju funkcija predsjednika stranke i mandatara buduće vlade, predsjednik SDP-ovog Glavnog odbora je odgovorio da je to moguće, a o tome kaoliko je poželjno, odlučit će se do izborne konvencije.

"Hoće li predsjednik stranke preuzeti sve na sebe - meni osobno ne bi smetalo, ali ćemo morati vrlo pažljivo vagati raspoloženje članstva i građana", rekao je Picula o mogućnosti da on kao predsjednik stranke bude i premijerski kandidat.

A.B.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara