Picula: Osjećam se kao most između prošlosti i budućnosti SDP-a

Picula: Osjećam se kao most između prošlosti i budućnosti SDP-a

PREDSJEDNIK Glavnog odbora SDP-a Tonino Picula danas je na novinskoj konferenciji objavio svoju kandidaturu za predsjednika stranke.

Pojašnjavavajući kandidaturu Picula je kazao kako ima veliko iskustvo, kako u stranci, tako i u vlasti, jer je u posttuđmanovskoj vladi ocijenjen u javnosti kao dobar ministar. Dodao je i kako je izborima došao do mjesta gradonačelnika u Velikoj Gorici, što također pokazuje njegov rejting.

"Iskustvo sam stekao najprije kao član direkcije SDP-a, zatim i kao predsjednik Glavnog odbora, a danas sam gradonačelnik Velike Gorice. Ja sam ponajprije timski igrač, ali sam u svakome trenutku spreman preuzeti osobnu odgovornost", rekao je Picula.

On je objasnio i kako svoju kandidaturu prvo namjerava predstaviti javnosti, a zatim kroz stranku i to na način da ista ne utječe na rad SDP-a pošto se nalaze u izbornoj godini. Dodao je i kako će svoja stajališta pojasniti općinskim i gradskim organizacijama.

"Ne želim da moja kandidatura utječe na rad stranke, pogotovo u ovoj godini kada osjećamo gubitak Ivice Račana. No, citirat ću njegove riječi na izbornoj konvenciji 1996., kada je rekao da 'Treba biti najsnažniji kada je to najpotrebnije'", rekao je Picula.

O mogućnosti da Glavni odbor izabere jednog kandidata i na konvenciji podrži samo jednu kandidaturu, velikogorički gradonačelnik kaže da je i taj scenarij moguć, no ako se stranka odluči za drugačije, on tvrdi da će i to biti dobro za SDP.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Bilo bi dobro kada bi Glavni odbor nakon rasprave konsenzusom stao iz jednog kandidata, ali nije loše ni drugo rješenje", rekao je Picula, i naglasio da mu se sviđa ideja sučeljavanja sa drugim kandidatima prije izborne konvencije, gdje će svaki od njih demonstrirati svoju snagu i ponuditi svoje viđenje rješenja zajedničkog cilja- pobjede na izborima.

"Postoji cijeli niz tema na kojima se kandidati mogu testirati, iako svi težimo istome cilju. Na sučeljavanjima ćemo se takmičiti u prijedlozima kako poraziti HDZ-ovu vlast. Kredo pod kojim ću ja voditi kampanju je da poštena vlast jamči uspješnu Hrvatsku", rekao je Tonino Picula.

Na novinarski upit, što misli o odvajanju funkcija predsjednika stranke i mandatara buduće vlade, predsjednik SDP-ovog Glavnog odbora je odgovorio da je to moguće, a o tome kaoliko je poželjno, odlučit će se do izborne konvencije.

"Hoće li predsjednik stranke preuzeti sve na sebe - meni osobno ne bi smetalo, ali ćemo morati vrlo pažljivo vagati raspoloženje članstva i građana", rekao je Picula o mogućnosti da on kao predsjednik stranke bude i premijerski kandidat.

A.B.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara