Picula pozvao građane da vide koliko je EU donijela Hrvatskoj

Picula pozvao građane da vide koliko je EU donijela Hrvatskoj
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

HRVATSKI zastupnik u Europskom parlamentu Tonino Picula (SDP) poručio je iz Splita, gdje je održao konferenciju za medije i tribinu "Hrvatska, EU i socijaldemokracija – ususret euroizborima", da hrvatski građani moraju nakon šest godina članstva u EU podvući crtu i vidjeti koliko je ona toga donijela Hrvatskoj, koja su očekivanja ispunjena, a koja su ostala neispunjena.

Picula, koji je i nositelj SDP-ove liste na predstojećim izborima za EU parlament, uvjeren je da se odluka na europskim izborima može donijeti na temelju rada pojedinaca u EU parlamentu u kojemu je, zasad, 11 hrvatskih zastupnika, a koji će biti, vjeruje, 12.

"Građani jednako tako trebaju ocijeniti i političke stranke koje su imenom i prezimenom poslale zastupnike u EU parlament. Iza nas je 11 priča i pokušaja da se ostvari rezultat u EU parlamentu i pošteno je pred hrvatske birače izaći te tražiti njihovu povratnu ocjenu. Birači će ocjenjivati ono što se dogodilo u proteklih šest godina, ali će isto tako birači ocijeniti i budućnost", kazao je Picula.

Smatra da ovo "nije rutinsko vrijeme u EU", već vrijeme rasprava o tome kamo EU treba ići jer ona nije ista kao i u vrijeme ulaska Hrvatske u njeno članstvo. Smatra kako se EU nosila s ozbiljnim upravljačkim, političkim i dijelom gospodarskim problemima te nije svejedno kako će se kriza dovršiti i hoće li jedna kriza zamijeniti drugu.

Hrvatska treba donijeti odluku kakvu EU želi poduprijeti

"Nitko prije pet godina nije računao da će gospodarsku krizu zamijeniti migrantska i da će se sve nastaviti Brexitom. Stoga Hrvatska treba donijeti odluku kakvu EU želi poduprijeti u toj reformi u razdoblju koje dolazi. Treba reći i da su građani nezadovoljni kako je Hrvatska koristila mogućnosti članstva u EU. Nažalost, iskoristili smo svega 15 posto. Pripale su nam vrlo obilne omotnice, imali smo više od 8,5 milijardi eura na raspolaganju za različite projekte, a iskoristili smo vrlo malo", rekao je Picula obrazlažući to nespremnošću naše administracije na svim poljima.

Vjeruje da će se s vremenom stvari popraviti, ali i poručuje da moramo, ako želimo sačuvati kohezijsku politiku, biti vrlo glasni na mjestima gdje se o njoj odlučuje jer u EU postoje oni koji bi je još više rezali i zemljama kao što je Hrvatska onemogućili taj izdašan izvor financiranja konkretnih projekata. 

"Treba razgovarati i o sigurnosnim aspektima europske politike s obzirom na to da više sigurnosti u Europi znači propusnije, ali i sigurnije granice jer za zemlju koja 20 posto svog bruto domaćeg proizvoda (BDP) dobiva od turističkog sektora nije svejedno kakve su sigurnosne prilike u EU, a pogotovo u hrvatskom jugoistočnom susjedstvu", dodao je.

"Založio sam se za jednu proaktivnu vanjsku politiku koja će Hrvatsku pozicionirati na bolje mjesto nego na ovom na kojem je danas. Nažalost, po mnogim indikatorima mi zaostajemo za čak usporedivim državama u našem neposrednom okruženju. Puno je posla pred nama, a da bi bili uspješniji, moramo izvući pouke iz razdoblja iza nas”, zaključio je Picula.

Upitan koliko zastupnika SDP- a očekuje na ovim izborima za EU parlament, odgovorio je da su zbrajali glasove koje su dobili na ranijim izborima i računaju da će, ako dobiju 200 tisuća glasova, to biti dovoljno za tri mandata jer je u Hrvatskoj jedan euro zastupnik otprilike "težak" 70 tisuća glasova.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara