Picula: Sumnje u objektivnost slovenskog predsjedanja OESS-om

ODNOS službene Ljubljane prema nedavnom incidentu na slovenskohrvatskoj granici nameće sumnju u nepristranost i objektivnost slovenskog predsjedanja Organizacijom za europsku sigurnost i suradnju OESS-om od 1. siječnja iduće godine, kaže se u priopćenju što je saborska služba za odnose s javnošću izdala u ponedjeljak.

Predsjednik saborskoga izaslanstva u Parlamentarnoj skupštini OESS-a Tonino Picula poslao je 24. rujna pismo predsjedniku Skupštine Alceeu L. Hastingsu i izrazio zabrinutost zbog posljednjeg incidenta na hrvatsko-slovenskoj granici koji su izazvali slovenski parlamentarni zastupnici.

"Slovenija pokušava iskoristiti ovaj namjerno izazvan incident kao oblik pritiska, uvjetujući podupiranje hrvatske kandidature za članstvo u Europskoj uniji prihvaćanjem slovenskih zahtjeva u rješavanju otvorenih bilateralnih pitanja", kaže se u Piculinu pismu.

Picula podsjeća kako je 12 slovenskih parlamentarca Slovenske ljudske stranke predvođenih predsjednikom Janezom Podobnikom 22. rujna prilikom prelaska međudržavne granice odbilo pokazati isprave hrvatskoj policiji "želeći na taj način isprovocirati incident u svrhu dobivanja političkih bodova za nadolazeće parlamentarne izbore u Sloveniji".
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Slovenski su parlamentarci išli posjetiti kandidata stranke na slovenskim izborima Jožka Jorasa koji živi na hrvatskom teritoriju i koji je od ranije poznat po radikalnim stajalištima glede hrvatsko-slovenskih odnosa. "Takvo je namerno izazivanje incidenata uoči svakih izbora u Sloveniji na žalost, postala ustaljena praksa u slovenskom političkom sustavu", kaže se u Piculinu pismu.

U pismu se navodi da je u svrhu poboljšanja odnosa Hrvatske i Slovenije ocijenjeno kako su Slovenija i Hrvatska prijateljske zemlje partneri i postoji odlična bilateralna suradnju u mnogim područjima, a najefikasnije rješenje konkretnog problema utvrđivanja granice bilo bi međunarodnom arbitražom. "Uz dodatne napore u prevladavanju otvorenih bilateralnih pitanja i jačanju suradnje temeljene na zajedničkim vrijednostima i perspektivi, nadamo se vašem razumijevanju i pomoći", stoji u zaključku pisma Tonina Picule predsjedniku Parlamentarne skupštine OESS-a, kaže se u saborskom priopćenju.

(Hina) xvm ysd

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara