Picula: Ulazak u EU strateški cilj vlade, ali i želja građana RH

HRVATSKI ministar vanjskih poslova Tonino Picula rekao je u petak u Zagrebu da je ulazak u punopravno članstvo EU strateški cilj hrvatske Vlade, ali i želja tri četvrtine stanovnika Hrvatske.

Picula je to izjavio na predavanju studentima zagrebačkog Ekonomskog fakulteta upriličenog povodom obilježavanja Dana Europe.

"Ostvarivanje punopravnog članstva u Europskoj uniji je strateški cilj Vlade, ali i želja većine stanovništva. Prema istraživanjima popularnost Europske unije u posljednjih nekoliko godina ne pada ispod 75 posto", kazao je Picula.

On je ipak dodao da "postoji opasnost da se projekt ulaska u EU doživi kao projekt koji se radi zbog politike, a ne zbog stanovnika."

"Važno je da dobrom komunikacijom s javnošću pokažemo kako je to projekt građana, a ne projekt političke elite", naglasio je Picula.

Odgovarajući na pitanje o izgledima Hrvatske da uđe u punopravno članstvo EU 2007. godine, zajedno s Bugarskom i Rumunjskom, Picula je rekao da bi želio da Hrvatska do 2006. godine završi proces pregovaranja s EU.

"Nakon toga bismo se trebali osvrnuti oko sebe i vidjeti tko je još tu. Čini se da će to biti Bugarska i Rumunjska", rekao je hrvatski ministar vanjskih poslova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
On je dodao da je uvjeren kako će Hrvatska sustići te dvije zemlje, ali je naglasio da nije siguran hoće li 2007. zaista i biti primljena u punopravno članstvo Unije.

"To ovisi o brojnim drugim stvarima: o rezultatima izbora u zemljama EU, o unutarnjim okolnostima u Uniji, o izborima za Europski parlament, a i o raspoloženju javnosti u EU", kazao je Picula.

"Mi ipak moramo biti u skupini zemalja koje će ući u sljedećem krugu", dodao je Picula.

On se osvrnuo i na suradnju Hrvatske s Međunarodnim kaznenim sudom u Den Haagu (ICTY), ustvrdivši da vjeruje kako je najteža faza odnosa prošlost.

"Vjerujem da smo prešli rubikon i zenit u odnosima s Den Haagom. Jednim dijelom je to zato što se promijenio odnos hrvatske javnosti prema Sudu", kazao je Picula.

Ministar se i našalio sa studentima Ekonomskog fakulteta, aludirajući na relativno dugačko razdoblje studiranja hrvatskih studenata u odnosu na europske standarde.

"Ako je točan podatak o broju godina studiranja na Ekonomskom fakultetu, a neću reći koliki je, onda će vjerojatno većina vas koji su počeli studirati kao državljani RH, studij završiti kao državljani RH i EU", rekao je Picula.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara