Pijani SFOR-ovci rušili Zid boli na Selskoj cesti

Pijani SFOR-ovci rušili Zid boli na Selskoj cesti

ČETVORICA pijanih pripadnika SFOR-a jučer su udarcima nogama oštetili i srušili dio Zida boli na Selskoj cesti. Nakon divljanja pobjegli su u vojarnu međunarodnih snaga, koja je područje izvan nadležnosti hrvatske policije.

Skupina, koja je na glavi imala svjetleće kape Djeda Mraza, oko 18 sati vraćala se u Vojarnu vukovarskih branitelja u kojoj su smještene međunarodne snage. Očevidom je utvrđeno da je jedan od njih u više navrata nogom udario u Zid boli, izjavila je glasnogovornica zagrebačke policije Stanka Saraja.

Zid boli oštećen je na tri mjesta. Na pješačku stazu srušena je 41 cigla, od kojih je osam razbijeno, a na dijelu zida nekoliko je cigli izbijeno, ali ne i srušeno.

Vandalski čin SFOR-ovaca potvrdili su i očevici, a o incidentu je obaviješten zapovjednik vojarne i nadležni pripadnici SFOR-a.

Pripadnici SFOR-a pozvali su se na imunitet.

Puni imunitet vojnicima SFOR-a i djelomični civilnim djelatnicima međunarodnih snaga pruža Sporazum o statusu međunarodnih snaga kojega je hrvatska Vlada potpisala 1995.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U policiji kažu da policija nastavlja kriminalističku obradu u suradnji s 67. bojnom Vojne policije.

Zid boli oko vojarne počele su graditi majke zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja i civila, 1993., kada je u vojarni bio UNPROFOR. Zid je sagrađen od cigli, crnih za poginule i crvenih za nestale u Domovinskom ratu.

SFOR očekuje da hrvatski MUP obavi istragu

Glasnogovornik stabilizacijskih snaga u Bosni i Hercegovini (SFOR) Yves Vanier izjavio je u Sarajevu kako je SFOR pripravan surađivati u istrazi o izgredu u kojemu je oštećen Zid boli, ističući da bi taj posao prije svega trebala obaviti hrvatska policija.

Vanier je kazao kako je SFOR pripravan surađivati u istrazi s hrvatskim vlastima jer želi potpuno razjašnjenje ovog slučaja. On je međutim istaknuo kako takva suradnja podarazumijeva i čvrste dokaze da su pripadnici SFOR-a umiješani u ovaj izgred.

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara