Pilot JNA koji je 1992. godine oborio helikopter EZ-a vraća se u Srbiju

PILOT bivše JNA Emir Šišić vraća se u Srbiju, gdje će izdržati preostali dio kazne od 15 godina zatvora. Naime, Šišić je 1992. godine kao pilot JRV raketom ispaljenom sa zrakoplova MiG-21 oborio helikopter Europske zajednice pri čemu je poginulo petero časnika promatračke misije.

Šišić je u Hrvatskoj za obaranje helikoptera osuđen na 20 godina zatvora, međutim, kako je živio u Srbiji, nije bio dostupan hrvatskom pravosuđu. Hrvatska je nakon toga raspisala Interpolovu tjeralicu za Šišićem, dok se on u međuvremenu razbolio. Zbog bubrežne bolesti uputio se 2001. godine u Mađarsku gdje ga je granična policija uhitila pri pokušaju prelaska državne granice.

Iako je tada Hrvatska od Mađara tražila izručenje pilota, Šišić je 2002. godine izručen talijanskim vlastima koje su ga tražile zbog toga jer je direktno odgovoran za pogibiju četiri člana posade oborenog talijanskog helikoptera.

U Italiji je Šišić osuđen na 15 godina zatvora, a ovih je dana Talijansko ministarstvo pravosuđa odobrilo transfer pilota Šišića u Srbiju uz uvjet da srbijanska sudbena vlast direktno izvrši presudu talijanskog pravosuđa.

Ministar za ljudska i manjinska prava Rasim Ljajić potvrdio je agenciji Beta kako se Šišić vraća u Srbiju, te je dodao da će ministarstvo dokumentaciju u slučaju Šišić proslijediti Okružnom sudu u Novom Sadu, koji je nadležan po Šišićevom prebivalištu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara