Pirotehničari "prosvjedno razminirali" nasip kod zgrade ministarstva rada

DVJESTOTINJAK pirotehničara s opremom danas je na Savskom nasipu kod zgrade Ministarstva rada i socijalne skrbi simuliralo razminiranje na terenu u znak prosvjeda jer dio pirotehničara u posljednje vrijeme nema posla zbog nedostatka novca za razminiranje.

"Od oko 400 pirotehničara koji su trenutno zaposleni u tvrtkama za razminiranje, preko polovice njih zadnja dva mjeseca ne radi, a u isto vrijeme povratnici ne mogu koristiti zemljište oko svojih kuća jer je zagađeno minama", upozorio je dopredsjednik Sindikata zaposlenih na poslovima razminiranja Niko Režić.

Režić dodaje da zbog nedostatka novca za razminiranje 40-ak tvrtki koje se bave razminiranjem nelojalno konkurira jedna drugoj, pri čemu dio pirotehničara nema posla, a dio mora ubrzano razminirati preveliku kvadraturu, zbog čega dovode u opasnost svoje živote, ali i kvalitetu razminiranja.

U zadnjih sedam godina poginulo je 70 pirotehničara, napominju sindikalci.

"Tražimo od ministra rada i socijalne skrbi Davorka Vidovića proširenje Granskog kolektivnog ugovora na sve tvrtke koje se bave razminiranjem, kako bi se ujednačila cijena rada na razminiranju", istaknuo je predsjednik Hrvatske udruge sindikata Zdenko Mučnjak.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sindikat također traži donošenje Zakona o razminiranju, te osiguranje dovoljnih sredstava kako bi Hrvatska mogla biti razminirana po planu, do 2010. godine.

Umjesto 800 milijuna kuna godišnje, koliko predviđa Nacionalni plan protuminskog djelovanja, za ovu je godinu u proračunu osigurano samo 300 milijuna, od čega je dio već potrošen za prošlogodišnje izdatke, napominju sindikalci.

Zbog nelojalne konkurencije pada cijena rada, a plaće pirotehničara su neujednačene pa se, ovisno o tvrtkama, kreću od oko 5.000 kuna do 13.000 kuna u bruto iznosu.

Sindikat upozorava da je neočišćeno još oko milijun mina u 14 županija, a sadašnjom će brzinom Hrvatska biti razminirana tek za 30 godina.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara