Pisac Arturo Perez-reverte primljen u španjolsku akademiju

PISAC Arturo PerezReverte, autor popularnih avanturističkih romana prevedenih na tridesetak jezika, ovih je dana predstavljen kao novi član Španjolske kraljevske akademije (RAE).

Novi akademik, izabran prošlog siječnja na mjesto jezikoslovca Manuela Alvara, koji je umro u kolovozu 2001., održao je dugi govor tijekom svečanosti na čelu koje je bio princ Filip Burbonski, nasljednik španjolske krune.

Humorističnim tonom najpoznatiji moderni španjolski pisac u Španjolsku akademiju uveo je likove iz svojih viteških romana.

"Španjolska kraljevska akademija nije ponovila pogrešku Francuske akademije koja nikad nije primila Alexandrea Dumasa, s kojim se naš romanopisac osjeća u toj mjeri povezan da su ga kritičari ponekad nazivali petim mušketirom", izjavio je akademik Gregorio Salvador u svojem govoru dobrodošlice u četvrtak navečer.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Arturo Perez Reverte (51), podrijetlom iz Cartagene, posvetio se književnosti nakon što je 21 godinu radio kao novinar na radiju i na televiziji i izvještavao o mnogim međunarodnim sukobima.

Autor je brojnih povijesnih i avanturističkih romana poput "Učitelja mačevanja", "Slike flamanskog majstora", "Kože na bubnju", "Kluba Dumas", "Nautičke karte" i serije avantura kapetana Alatristea, a za svoj književni rad dobio je i više međunarodnih nagrada, među kojima Veliku nagradu kriminalističke književnosti u Francuskoj, nagradu Švedske akademije za kriminalistički roman te nagradu Jean Monnet za europsku književnost.

Osam njegovih djela, od toga tri u Sjedinjenim Američkim Državama i pet u Španjolskoj, adaptirano je za film.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara