Pitali smo analitičare hoće li doći do rata na Kosovu

Pitali smo analitičare hoće li doći do rata na Kosovu
Foto: EPA, Čitatelj Indexa

NA KOSOVU je ponovo došlo do sukoba kada je kosovska specijalna policija ROSU upala u četiri većinski srpske općine. Specijalci su probijali barikade kako bi uhitili srpske osumnjičenike, civile i policajce, za krijumčarenje i korupcije. Sirene za uzbunu zavijale su u Kosovskoj Mitrovici, a ima i ranjenih.

Video: Indeks Online

>> Vučić: Uhapsili su 28 ljudi kao zvijeri. Oglasio se šef kosovske policije

>> Srbin s Kosova za Index: Gledao sam kako pucaju u ljude

Dok šef kosovske policije tvrdi da su ozlijeđena tri njegova policajca na koje su ispaljeni meci, srpski mediji pišu da je u razmjeni vatre između kosovskih i srpskih policajaca, u kojoj je ispaljeno više od 200 metaka, ozlijeđeno dvoje Srba. 

Kosovski premijer Ramush Haradinaj potvrdio je uhićenja i istaknuo kako se radi o "operaciji protiv krijumčarenja i organiziranog kriminala". Kako tvrdi predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, uhićeno je 28 osoba: 19 policajaca i devet građana. Od tih 19 policajaca 11 su Srbi, sedam Albanci i jedan Bošnjak, dodao je, konstatirajući da su Srbe i Bošnjake "vezivali kao zvijeri".

"Jutros sam naložio punu borbenu spremnost i naša vojska, ukoliko dođe do bilo kakvog ugrožavanja na Kosovu i Metohiji, zaštitit će naš narod“, rekao je Vučić u Skupštini Srbije gdje je danas nastavljena jučer započeta sjednica posvećena Kosovu. 

"Svjesni smo svih teških i užasnih posljedica i svega što se zbiva i zato ćemo nastaviti raditi na očuvanju mira i stabilnosti, ali kad vidite da postaje nemoguće i da vam netko hoće uništiti i protjerati narod, nećemo. Ja sam rekao na prošlim izborima, mi da dozvolimo novu Oluju u bilo kojem dijelu gdje žive naši ljudi, nećemo", poručio je i dodao da neće dozvoliti da "Velika Albanija" uspostavi granice na Kopaoniku, odnosno na graničnom prijelazu sa Srbijom. Vučić je kasnije popodne kazao da nije spominjao nikakvu vojnu intervenciju na Kosovu.

>> Vučić održao dramatičan govor: "Srbija će pobijediti"

Kosovske vlasti, tvrdi Vučić, već dvije godine vode kampanju protiv srpskog naroda na Kosovu, ali Srbija je spremna reagirati. Današnju akciju je stavio u kontekst nedavnih provokativnih izjava kosovskog predsjednika Hashima Thacija i albanskog premijera Edija Rame o "nacionalnom ujedinjenju".

Thaci je, podsjetimo, u subotu izjavio da će Kosovljani i Albanci "u bliskoj budućnosti živjeti zajedno, u jednoj zajedničkoj državi Kosovo-Albanija". 

"Budite sigurni da je veoma lako ostvarenje sna da imamo jedan prostor bez granica između Kosova i Albanije", rekao je Thaci navodeći kako će to biti lakše "nego što je bio izazov udaljiti Srbiju s Kosova. I to će se dogoditi". Pritom je dodao da zbog tog pridruživanja Kosovo neće izgubiti "ni milimetar" svoj sadašnjeg teritorija, čime je odbio spekulacije o razmjeni teritorija između Srbije i Kosova. Kosovski premijer Ramush Haradinaj također je izjavio da se od Srbije očekuje izravno priznanje kosovske neovisnosti. 

O razmjeni teritorija kao mogućem rješenju kosovskog pitanja već se dugo piše u srpskim, ali i stranim medijima. I sam Vučić navodno se zalaže za nju, i to na način da se sjeverna enklava na Kosovu, na kojoj su Srbi u golemoj većini, zamijeni za Preševsku dolinu na jugu Srbije, u kojoj su Albanci također u velikoj većini. 

Međutim, Thacijeve pretenzije na ujedinjenje i teritorijalno širenje u izravnoj su suprotnosti s Ustavom Kosova, u kojem se navodi kako "Republika Kosovo nema nikakve teritorijalne zahtjeve prema bilo kojoj državi ili dijelu države, niti će tražiti ujedinjenje s bilo kojom državom ili dijelom države“. Da bi Thaci ujedinio Kosovo s Albanijom, treba mu dvotrećinska većina svih zastupnika u Skupštini Kosova, ali i dvotrećinska većina svih manjinskih zastupnika.

>> SUKOBI NA KOSOVU Uhapšen Vučićev bliski suradnik, odjekivale šok bombe i sirene za uzbunu

Dijalog Beograda i Prištine u višemjesečnoj je blokadi, a tenzije su u prosincu dodatno pojačane uvođenjem carinskih pristojbi od 100 posto na robu iz Srbije (i BiH). Osim toga, ovo nije prva dramatična policijska akcija na sjeveru Kosova. Prošle godine u ožujku kosovski su specijalci uhitili šefa vladina ureda za Kosovo Marka Đurića, koji je navodno došao u posjet Kosovu unatoč zabrani Prištine. I tada su specijalci bacali šok-bombe na srpske prosvjednike, sirene za uzbunu su odjekivale, a Vučić je i tada rekao da je uhićenje njegovog suradnika "brutalna provokacija, čin bezumlja i najteži kriminalni akt" te da su "teroristi u uniformama specijalnih jedinica upali u Mitrovicu". 

Srpska vojna vozila idu prema Kosovu

Do incidentne i izvanredne situacije došlo je i u rujnu prošle godine, kad je Thaci došao u posjet sjeveru Kosova, a kosovski specijalci došli na sjever Kosova te zauzeli hidroenergetski kompleks na jezeru Gazivode.

Današnja je policijska akcija na Kosovu izvedena, što je posebno neobično, baš dok je Skupština Srbije imala zakazanu izvanrednu sjednicu o Kosovu. Vučić se na sjednici, koja je počela jučer i nastavila se danas, obratio parlamentu.  

"Zamrznuti konflikt nije rješenje i Albanci ga neće. Samo je pitanje dana i mjeseca kad će napasti Srbe na sjeveru Kosova jer oni ne mogu izdržati zamrznuti konflikt. Ne postignemo li kompromis, izgubit ćemo sve'', upozorio je jučer Vučić zastupnike i najavio da će u tom slučaju o rješenju spora odlučiti građani na referendumu. "Bit će onako kako narod odluči'', istaknuo je.

Zoran Kusovac: Prva je reakcija bila populistička

"Po onome što se sada zna, kosovske specijalne snage izvele su akciju na sjeveru Kosova, navodno je bilo predviđeno uhititi 26 osumnjičenih za korupciju, uhićeno je 19, a policijske snage su se povukle. Prema izvještajima s terena bilo je sukoba, policija je pucala u zrak. Prema već uobičajenim metodama lokalni Srbi su pokušali blokirati put kosovskoj policiji", kaže nam iskusni srpski novinar i vojni analitičar Zoran Kusovac.

"Na sjednici Skupštine Srbije koja je počela jučer, Vučić je objavio da je podigao oružane snage u borbenu spremnost. Vučić je jutros rekao da je imao obavještajne podatke, još prije dvadesetak dana da je imao podatke da će Srbi biti uhićeni. Srbija je reagirala iz političkih razloga, da pokaže da nešto radi. Pučanstvo u Srbiji vrlo je loše informirano, većinom, o političkoj situaciji i sporazumima na Kosovu. Oni vjeruju da je sjever Kosova srpski i da do njega Albanci ne mogu doći", objašnjava Kusovac. 

"Jedna je poruka srpskom pučanstvu da je Srbija reagirala na uhićenja i da to ne može proći nekažnjeno. Oni koji su neinformirani, uglavnom svojom krivnjom, reći će da naša vlada, naša vojska ne da da nas oni tamo maltretiraju. Je li Srbija znala ili nije za upad kosovskih specijalaca, to je teško procijeniti. Međutim, prva je reakcija bila populistička. No što sama akcija znači, ne znamo. Možda je to što se ovo dogodilo dok je trajala sjednica u Skupštini koincidencija, a možda i nije", ocjenjuje Kusovac. 

>> Economist: Razmjena teritorija otvorila bi vrata pakla na Balkanu

Nakon praktičke propasti pregovora o razmjeni teritorija i nakon odbacivanja mogućnosti podjele Kosova od strane Srpske pravoslavne crkve, Vučić je osjetio potrebu da objasni svoju verziju događaja, tako da je zato i sazvao sjednicu u Skupštini. U svakom slučaju, događaj je po svoj prilici gotov, ne možemo reći da se radi o ratu ili ratnom stanju. Srbija je svjesna da je bilo kakav upad srpske vojske na Kosovo objava rata NATO-u. Načelnik glavnog stožera Mojsilović također je svjestan da ne može ići u sukob s NATO-om i provoditi bilo kakve nepromišljene i jednostrane akcije. 

Vlatko Cvrtila: Srbija i Kosovo žele novo miješanje karata, uz SAD i Rusiju, a bez EU-a

"Radi se o jednoj od najozbiljnijih kriznih situacija od kraja rujna prošle godine kad je predsjednik Kosova Hashim Taci posjetio Gazivode na sjeveru Kosova u pratnji brojnih specijalaca. U složenoj situaciji kao što je ona između Srbije i Kosova, svako pokazivanje sile, pa čak i ako je u pratnji predsjednika, izaziva dodatnu napetost. Sadašnja situacija je izuzetno opasna jer se radi o kosovskoj policijskoj intervenciji na području gdje je većinsko stanovništvo srpsko i koju lokalno stanovništvo nastoji spriječiti, pa je kriza od jutarnjih sati značajno eskalirala", komentirao je stručnjak za međunarodnu sigurnost i dekan VERN-a Vlatko Cvrtila. 

"Kad bi se rješavanje ostavilo samo dvjema sukobljenim stranama, zasigurno bi se eskalacija nastavila i možda bi se pretvorila u neku vrstu oružanog sukoba. Međutim, već odavno Kosovo i Srbija ne odlučuju samostalno o svojim odnosima (mada se trude dokazati suprotno), već su dio posredničkog odmjeravanja snaga između SAD-a i Rusije. Ne treba zaboraviti da na Kosovu postoje brojne međunarodne snage, te da velike sile sigurno neće dopustiti oružanu eskalaciju upravo iz tog razloga", napominje Cvrtila.

Tko može smiriti situaciju? Cvrtila nam odgovara: "EU sigurno ne jer je već davno izgubila konce u toj krizi, a i postavlja se pitanje koliko odlazeća Europska komisija uopće ima volje i želje poduzimati neke aktivnosti. Ako to ne može EU, ostaju dva glavna igrača na sceni – Rusija i SAD s jasnim pozicijama u odnosu na one koji se nalaze u sukobu. Čini se kako i jednima i drugima (Srbiji i Kosovu) odgovara privlačenje Rusije i SAD-a u rješavanje sukoba i isključivanje EU-a jer smatraju da će lakše pronaći kompromis uz njihovu pomoć. Sadašnju eskalaciju stoga promatram u kontekstu novog miješanja karata čime će se nastojati stvoriti nova platforma za pregovore uz posredovanje Rusije i SAD-a bez EU."

Haki Abazi: Vučić i Thaci žele isprovocirati podjelu Kosovo, BiH bi bila sljedeća

"Situacija je vrlo očekivana nakon velikog neuspjeha tajne strane pregovora između Vučića i Thacija, gdje su oni pokušavali postići dogovor: Srbija bi odustala od optužnice za Thacija i njegove suradnike pred sudom za ratne zločine, a Kosovo bi pristalo odreći se sjevernog dijela u kojem žive Srbi. Taj je tajni dogovor propao zbog protivljenja kako Albanaca, tako i Srba na jugu Kosova, ali i Nijemaca, Britanaca, Francuza i Amerikanaca koji ne prihvaćaju promjene granica na Balkanu. Osim toga, davanje sjevera bi za Kosovo bio problem jer su na tom teritoriju jezero Gazivode, koje je bitno zbog vode za piće i za hlađenje energetske opreme, kao i rudnici minerala Trepča. Sjever Kosova je inače mjesto bezakonja kojim vladaju srpske bande povezane s Vučićem", rekao nam je analitičar međunarodnih odnosa i programski direktor za zapadni Balkan Zaklade braće Rockefeller, Haki Abazi.

"Ova policijska akcija je bila stari trik koji je Thaci iskoristio kako bi isprovocirao međunarodnu zajednicu, ne po prvi put. U srpnju će se održati summit o Kosovu u Parizu, zakazan nakon nedavnog summita u Berlinu, a Thaci će se na njemu pokušati predstaviti kao faktor stabilnosti na Balkanu, zajedno s Vučićem. Mislim da postoji tajni dogovor koji je orkestrirao Wolfgang Petritsch, bivši ministar stranih poslova u Austriji i visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini, kao i sudionik pregovora u Rambouilletu između Srba i kosovskih Albanaca 1999., čiji je neuspjeh doveo do vojne intervencije NATO-a. Mislim da su uz njegovo posredovanje Vučić i Thaci postigli dogovor koji nikad nije objavljen, a uključuje amnestiju i za srpske i za albanske ratne zločine u ratu na Kosovu, kao i razmjenu teritorija između Kosova i Srbije", objasnio je Abazi.

Može li onda ipak doći do rata? "Nema šanse za eskalaciju i vojni konflikt između Srbije i Kosova zbog prisutnosti NATO-a. U isto vrijeme vidjeli smo druga mjesta na svijetu gdje je situacija brzo izmakla kontroli. Posebno je zabrinjavajuća ruska uloga na Kosovu. Ruski pripadnik misije UN-a je jutros uhićen, što bi mogla biti kontraobavještajna metoda privlačenja provociranja Rusije na reakciju. Mislim da srpski pokušaji podjele Kosova nikad neće prestati, ne samo na sjeveru, već podjele Kosova po etničkim i religijskim linijama sve dok više ne bude funkcioniralo kao zemlja. Sada pokušavaju dovesti i narod i međunarodnu zajednicu pred gotov čin. Izolirani konflikt je dio njihovog plana. Mislim da će Vučić pokušati orkestrirati incidente kako bi isprovocirao sukob, čak možda i na jugu Kosova gdje Srbi žive", odgovorio je Abazi.

"Svaki srpski lider koji je prijetio Kosovu ratom nije ništa postigao: Milošević, Koštunica, čak i Tadić. Mislim da Vučić zna da se oružani sukob na Kosovu može dogoditi samo unutar općeg rata na Balkanu. Tako da je Vučićeva izjava u biti prazna prijetnja kojom želi zauzeti mačo stav. Thaci nema nikakvu potporu za svoju najavu ujedinjenja Kosova i Albanije ni od EU-a ni od SAD-a, a i doma je izgubio dobar dio podrške i suočen je s optužbama za ratne zločine. Čak i kad bi htio, ne bi imao mogućnosti to napraviti. To je jedan politički blef", smatra Abazi. 

"Vučićev konačni cilj je podijeliti Kosovo, imati taj presedan i onda učiniti isto s BiH i Republikom Srpskom. Tada bi Vučić bio srpski heroj jer bi dobio veliku Srbiju, a Thaci bi bio albanski heroj jer bi dobio veliku Albaniju. Osim toga, on se boji da će Thaci, ako završi u Haagu zbog optužbi za ratne zločine, ostati bez partnera za ovakav dogovor. Medije u Srbiji kontrolira Vučić i on sad pokušava pripremiti teren za eventualni dogovor o podjeli Kosova na summitu 1. srpnja u Parizu. On zna da, ako ne bi dobio taj dogovor sada, neće ga dobiti nikad. Isto tako je jasno da Vučić želi privući Ruse natrag za stol, zato želi da se pregovori ne vode s EU-om, već kroz UN, gdje Rusi imaju trajno mjesto u Vijeću sigurnosti", zaključuje Abazi.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara