Pitali smo Bornu Sora kojih mu je pet omiljenih knjiga

Pitali smo Bornu Sora kojih mu je pet omiljenih knjiga
Foto: Daria Blažević

BORNA SOR je rođen 1984. godine u Zagrebu. Ovaj poznati satiričar bio je urednik na portalu News Bara te scenarist i autor emisija poput "Montiranog procesa" na HRT-u, koji je naprasno skinut s programa.

Sada s Domagojem Zovakom stvara i vodi satiričnu emisiju "Prime Time" koja se prikazuje na televiziji N1.

Index je zamolio Sora da izabere svojih pet omiljenih knjiga, a ovo je njegov izbor.

Rječnik hrvatskog žargona - Tomislav Sabljak

Nema naroda bez jezika, a nema jezika bez žargona. Možda vam puca "laka konjica" ili "johan sebastian" za domaći leksikon, ali onda ispadate teški "kar-bunar" ako se busate u prsa domoljubna. U modernom svijetu gdje politička korektnost traži da prestanemo koristiti uvredljive riječi, umjesto da odustanete izraziti vlastite misli, koristite riječi koje zbog svoje opskurnosti nisu uvredljive. Ako se osjećate tužno ili je tulum truo, izvadite ovaj rječnik i obradujte sebe i svoje bližnje pogađajući što znači "karfiol".

Propuh, papuče i punica - Cody McClain Brown

Doktor Brown napisao je knjigu o svojem iskustvu i životu u Hrvatskoj. Kishonovski satirično, ovo djelo odličan je uvod Amerikancima i strancima u Lijepu Našu, ali i nama Hrvatima omogućava da iz strane perspektive pogledamo kako ostatak planeta doživljava naš mentalitet. Neke stvari koje ne volimo kod sebe (npr. spori i neljubazni konobari) postaju simpatične i drage. Veliki posao je omogućiti ljudima da zavole svoje mane i samog sebe. Zajedno s Codyjem Brownom i Robertom Knjazom radimo na adaptaciji knjige za TV seriju. 

Najljepše priče hrvatske renesanse i Priče hrvatske starine - Hrvoje Hitrec

Jeste pročitali svu lektiru u osnovnoj ili srednjoj školi? Sve hrvatske autore? Prvi naš roman od Zoranića? Razumjeli Hektorovića? Analizirali Palmotića? Ako jeste, svaka vam čast, ja nisam bio u stanju razumjeti jezik na kojem su napisana naša najpoznatija djela. I zato ih je Hrvoje Hitrec adaptirao na moderni hrvatski. I odlično da jest jer napokon i ja mogu uživati u silovanju vila u "Planinama", šamaranju žena i Slavonaca u "Satir iliti divlji čovjek", prozapadnoj političkoj propagandi "Pavlimira", o babilonskom porijeklu Nina i Zadra u "Vili Slovinki". Zašto bi samo mrtvi uživali u takvim pričama?

Children of Earth and Sky - Guy Gavriel Kay

Jedan od najvećih živućih fantasy pisaca posjetio je Hrvatsku prije nekoliko godina, što ga je inspiriralo da napiše novi roman smješten u izmišljeni svijet gdje pratimo sukob velike trgovačke republike na zapadu i kalifata na istoku. No većina likova dolazi s teritorija između zaraćenih strana. Gusari iz "Senjana" ili trgovci iz "Dubrave". Heroji imena Djivo, Danica, Neven ili Vlatko Orsat. Kako stvari stoje, i domaći fantasy smo počeli uvoziti.

Pitanje krivnje - Karl Jaspers

Knjiga napisana 1946. traži od Nijemaca suočavanje s vlastitom odgovornošću u poraću. Ne samo kazneno-pravnom nego i moralnom i metafizičkom. Još uvijek aktualno djelo na ovim prostorima, gdje su uvijek drugi krivi, a mi smo samo žrtve. No jednako bitno i za ostatak svijeta, baveći se pitanjem "samo promatranja" i odgovornosti "ne uplitanja". No na stranu i moral, radi se o prvom koraku obnove društva i početku novog razvoja. Nekada "gubitnici" shvate što je bitno za bolju budućnost prije od "pobjednika".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara