Pitali smo Danu Budisavljević kojih joj je pet omiljenih knjiga

Pitali smo Danu Budisavljević kojih joj je pet omiljenih knjiga
Foto: Pixsell/Davorin Visnjic

DANA Budisavljević diplomirala je filmsku i televizijsku montažu na zagrebačkoj Akademiji dramskih umjetnosti. Radila je kao montažerica, redateljica i producentica dokumentarnih filmova i TV serija. 

Režirala je hvaljeni dokumentarni film “Sve pet” koji se bavi životom žene iz Dalmacije koja je dio života provela kao seksualna radnica u Amsterdamu, a još veći uspjeh je postigla svojim sljedećim filmom “Nije ti život pjesma Havaja” o reakcijama svoje obitelji na Danin coming out.

Nedavno dobila Zlatnu arenu u Puli za "Dnevnik Diane Budisavljević"

Ove godine je na festivalu u Puli dobila Zlatnu arenu i nagradu za režiju za igrano-dokumentarni film “Dnevnik Diane Budisavljević” koji tematizira spašavanje srpske djece iz ustaških logora u Drugom svjetskom ratu. Budisavljević je godinama pažljivo pripremala ovaj film, surađivala s povjesničarima i pronalazila svjedoke vremena te prema mišljenju kritičara stvorila umjetničko djelo neupitne kvalitete.

Film je već izložen napadima s desnice, naziva ga se “četničkom propagandom”, no sve to nije smetalo publici u pulskoj areni koja ga je ocijenila najboljim od svih filmova prikazanih na festivalu.

Dana Budisavljević je pristala čitateljima Indexa preporučiti svojih pet omiljenih knjiga, a prva među njima je baš ona koja ju je potaknula na snimanje nagrađivanog filma o “najboljim ljudima u najgorim vremenima”, kako glasi tagline “Dnevnika”.

Dnevnik Diane Budisavljević 1941. - 1945.

Knjiga koja je objavljena 2004. u maloj nakladi Hrvatskog državnog arhiva i JUSP Jasenovca. Fascinantno svjedočanstvo Austrijanke koja je u Zagreb došla udavši se za doktora Julija Budisavljevića i u jesen 1941. pokrenula privatnu humanitarnu akciju pomoći ženama i djeci, pravoslavcima u logorima NDH. Knjigu sam pročitala 2010. godine i do danas nisam prestala misliti o njoj. Film koji sam napravila samo je mali dio priče o Diani, suradnicima, strašnom periodu naše povijesti i sudbinama djece. Knjiga se na žalost više ne može kupiti, ali je dostupna na internetu. Nadam se da će u neko skorije vrijeme biti i novo, bogatije opremljeno izdanje.

Neispričane Priče - Rajko Grlić

Iznimno jednostavna i uzbudljiva autobiografska proza, duhovito i pametno koncipirana kroz filmski pojmovnik. Knjiga koja govori da vrijeme nikad nije stabilno ni povoljno, uvijek nekome nisi po volji, a kad ti se čini da ti je napokon krenulo, dođe neki tenk. Ili se makar djed oženi prevaranticom i ostaneš bez svega. Grlić se ne libi imenom i prezimenom spomenuti i kulturnjake (od kojih su neki i danas vrlo aktivni) koji su devedesetih uživali prijetiti kolegama pištoljima. Svatko tko želi raditi filmove, svatko tko voli i prati kulturu, morao bi pročitati Grlićevu knjigu. 

Genijalna prijateljica - Elena Ferrante

Divna ljetna (može i zimska) literatura snažnih ženskih likova, opojnih opisa života u predgrađu Napulja, odrastanja dviju genijalnih djevojčica u bolno patrijarhalnoj sredini, siromaštvu i stalnim pokušajima da se u isto vrijeme odupru i uklope u svoju sredinu. Prošlo ljeto sam progutala prva dva nastavka, treći sam pročitala nešto kasnije, a četvrti i posljednji me čeka za ovo ljeto.

Oni - Tisja Kljaković Braić

Tisjine karikature sam zapazila na Facebooku. Prije nisam poznavala njen rad. Zaljubila sam se u taj bračni par i njihove svakodnevne mudrosti, podbadanja, u njihovu međusobnu ljubav i podršku. Čisti Mediteran u svom najboljem izdanju. Ljudi koji se vole. Za prošli Božić i Novu Godinu kupila sam cijeli naramak tih knjiga i poklanjala ih svima. Kasnije sam saznala da Tisja ima i ranije objavljeni roman “U malu je uša đava” i sad moram odlučiti hoću li Tisju čitati prije Ferrante ili poslije.

U ime identiteta -  Amin Maalouf

Mala knjiga, vrijedna poput Biblije. Tu piše sve o tome kako stvaramo svoje identitete, od osobnih do nacionalnih i nadnacionalnih. Ukratko, Zemljani će se ujediniti u tek kada se pojave novi “drugi”. Izvanzemaljci.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara