Pitali smo Goranka Fižulića kojih mu je pet omiljenih knjiga

Pitali smo Goranka Fižulića kojih mu je pet omiljenih knjiga
Foto: FaH

GORANKO Fižulić rođen je 14. ožujka 1956. u Kotoribi kod Čakovca. Diplomirao je 1980. na Fakultetu građevinskih znanosti Sveučilišta u Zagrebu.

1989. sa suprugom Biserkom osniva trgovačko društvo Magma u kojem su ravnopravni suvlasnici. Te godine priključuje se i HSLS-u. Jedan je od njegovih osnivača. 1991. postaje dragovoljac Domovinskog rata. 1992. izabran je za zastupnika u Hrvatskom saboru. 

Tvrtka Fižulićevih se tijekom devedesetih svake godine širi. Uskoro Magma ima više od tisuću zaposlenih, blizu stotinu trgovina u tri lanca: Turbo limaču, Turbo sportu i Magma modi. Nakon pobjede koalicije predvođene SDP-om Fižulić kao kadar HSLS-a postaje ministar gospodarstva u toj vladi. 2002. napušta vladu i prelazi u sabor kao zastupnik. 

2004. postaje predsjednik Uprave Magme d.d. koja tada ima sjedišta, osim u Zagrebu, i u Sarajevu, Beogradu i Ljubljani. Tvrtka propada u svjetskoj ekonomskoj krizi.

Fižulić danas piše ekonomske analize za portal Telegram, a ovo je pet njegovih omiljenih knjiga.

Deset krvavih godina - Miroslav Krleža 

“Da smo Antemurale Christianitatis, to nisu govorili samo nama, nego svim nacionalnim bijedama katoličkim na Dunavu i na Visli koje su ginule na krvavoj predstraži evropskih interesa, dok se u centru civilizacije bančilo na vlas tako,[…] a danas, kada se preštampavaju najbanalniji komplimenti stranaca na proputovanju o našim kostimiranim balovima ili o lijepim zagrebačkim gospođicama, mi se hvalisavim citiranjem tih glupih laži spuštamo do onog najnižeg stepena provincijalne zatucane svijesti, na kome nam pamet maše repom pred strancima ropski servilno, djetinjasto nesvijesno, dokazujući svojim poniženjem kako smo upravo ono što nećemo da budemo: servilno otjelotvorenje bezvrijednosti.“

Razumijevanje povijesti i sadašnjosti Hrvata nije moguće bez čitanja i ponovnog čitanja barem dijela književne i publicističke ostavštine Miroslava Krleže. Neki tekstovi, poput antologijskog eseja O malograđanskoj ljubavi spram hrvatstva prvi put objavljenog 1926. godine u Književnoj republici, čine se kao da su danas pisani za predsjednicu Republike Kolindu Grabar- Kitarović i njene fanove.

1941. Godina koja se vraća - Slavko Goldstein

"Opasnosti od obnavljanja nisu minule, sve dok u mnogim srcima i glavama još tinjaju predrasude da nije grijeh ako je ljudsko biće proganjano zato što je rođeno u drugom narodu ili drugoj vjeri ili se usuđuje drugačije misliti.“ Ova knjiga kapitalno je djelo hrvatske publicistike, a Slavko Goldstein pišući o tragičnoj sudbini svoje obitelji, prijatelja, susjeda i znanaca, među kojima je bilo i onih koji su krenuli činiti zlo, ove posljednje ne osuđuje jer, kako je to u svojoj recenziji napisao Miljenko Jergović, "od te osude više i nema neke moralne ili društvene koristi, nego ih opsesivno pokušava shvatiti".

The Big Short - Michael Lewis

Michael Lewis objavio je 2010. ovo istraživačko djelo o razlozima izbijanja velike financijske krize 2008. Knjiga je bila apsolutna senzacija, a 2015. po njoj je snimljen i film nagrađen Oscarom za najbolje adaptirani scenarij. Kako u kapitalizmu uvijek jedna nova financijska i ekonomska kriza čeka iza vrata, knjiga ima svoju neprolaznu vrijednost.  

Endurance - Frank A. Worsley

U vrijeme kada ju u Europi bjesnio Prvi svjetski rat, u pustoši zaleđenog Weddelovog mora antarktičkog kontinenta odvijala se jedna od najvećih pustolovina svih vremena. Ekspedicija koju je vodio Sir Ernst Shackleton željela je prijeći preko cijelog kontinenta, od Weddelovog do Rossovog mora. Šesnaest mjeseci nakon što su ostali bez svog broda Endurance svi članovi ekspedicije bili su spašeni, ponajviše zaslugom Franka A. Wosleya, koji nije bio samo kapetan broda, bio je i genij, kako je napisao New York Times. Prema knjizi snimljen je 2002. film u dva dijela.

So Sorry We Won! - Ephraim Kishon

Ephraim Kishon rođen je 1924. u Budimpešti i kao Židov jedva je izbjegao smrt u jednom od nacističkih logora. Nakon rata emigrirao je u Izrael, a svjetsku slavu stekao je svojim humoreskama. Ovo je jedna od najboljih, a tematizira šestodnevni rat između Izraela i njegovih arapskih susjeda u lipnju 1967. Kishonove knjige bile su jako popularne u Njemačkoj, a kako je on bio protivnik kolektivne krivnje Nijemaca za Holokaust jednom je izjavio: "Pričinja mi veliko zadovoljstvo što unuke i unuci mojih egzekutora stoje u redovima kako bi kupili moje knjige."

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara