Pitali smo "lovca" Krešimira Sučevića Međerala kojih mu je pet omiljenih knjiga

Pitali smo "lovca" Krešimira Sučevića Međerala kojih mu je pet omiljenih knjiga
Foto: Privatni arhiv

KREŠIMIR Sučević Međeral poznati je hrvatski kvizaš, popularni je lovac iz kviza Potjera, a odnedavno i sudionik showa Zvijezde pjevaju.

Sučević Međeral rođen je 1979. godine u Zagrebu. Nakon završene Klasične gimnazije 1997. upisuje studij opće lingvistike i mađarskog jezika i književnosti na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Diplomirao je 2003. te iste godine upisao poslijediplomski studij jezikoslovlja na Sveučilištu u Zadru koji je završio 2013. godine.

Od 2003. do 2011. kao vanjski suradnik na Odsjeku za lingvistiku Filozofskog fakulteta u Zagrebu predavao je mađarski jezik studentima lingvistike. Od 2006. zaposlen je kao znanstveni novak u Institutu za hrvatski jezik i jezikoslovlje. Područje njegova znanstvenog djelovanja su mađarsko-hrvatski jezični kontakti, leksikografija, sociolingvistika i antropološka lingvistika te terminološka istraživanja.

Za Index je otkrio svojih pet omiljenih knjiga.

Sofijin svijet - Jostein Gaarder

Ako nemate žicu za nju, učenje filozofije može biti dosta zamorno. Apstraktne ideje i koncepti teško se povezuju sa stvarnim svijetom i ostaju neuhvatljivi. No norveški profesor filozofije Jostein Gaarder ovim je klasikom uspio temeljne ideje kroz povijest filozofije povezati s intrigantnom pričom o (ne)običnoj djevojčici Sofie i svemu onome što će je snaći. Ako vas je plašio debeli dosadni srednjoškolski udžbenik filozofije, možda vam isto tako debela, ali napeta Gaarderova knjiga promijeni mišljenje.

Besa - Joža Horvat

Kako to izgleda kada se žabar iz Međimurja otisne na more? Pa onda još i zaplovi oko svijeta! "Besa" je ime jedrilice kojom je Joža Horvat od 1965. do 1967. oplovio svijet te ujedno i brodski dnevnik s tog putovanja. Rijetko se dogodi da je putopisac ujedno i književnik, vrsni majstor pera, a "Besa" je jedno od djela koja imaju tu sreću. Ako nemate dovoljno novca za fizički odlazak na južna mora, učinite to barem čitajući dogodovštine šarolike Besine posade.

Doktrina šoka - Naomi Klein

Ako ste prosječni konzument masovnih medija, ova bi vas knjiga mogla trgnuti iz drijemeža i dati vam novu perspektivu. Tko su zapravo pozitivci, a tko negativci svjetske politike i ekonomije? Kao i u njenoj prethodnoj utjecajnoj knjizi "No Logo", kanadska novinarka i književnica Naomi Klein pokušava razotkriti mehanizme i motive globalizacije, ne štedeći pritom nikog od suvremenih utjecajnih političara u razvijenim državama. Sasvim dovoljno da vam stavi bubu u uho kada idući put krenete nekritično čitati novinske naslove.

Kratka povijest gotovo svega - Bill Bryson

Iako naslov zvuči ambicioznije nego što je to moguće postići, ova je knjiga doista dobar temelj za upoznavanje s time kako smo od Velikog praska došli do danas. No nije to samo knjiga o činjenicama već i o ljudima koji su te činjenice spoznavali, kao i o anegdotama vezanim uz njih. Bilo da se samo želite praviti važni u društvu prijatelja zbog nekih novih spoznaja ili vas stvarno zanima kako smo dospjeli ovamo, ova će vam knjiga biti dobrodošao savjetnik u ostvarivanju tih ciljeva.

ZEN - ideje, umjetnost, tekstovi - Vladimir Devidé

Kako to izgleda kada se matematičar, dakle, jedna osoba izuzetno analitičkog uma, zbog ljubavi počne baviti japanskom kulturom te naposljetku napiše knjigu o nečemu tako intuitivnom kao što je zen? Nimalo usiljeno! Profesor Devidé u svojoj nam se knjizi trudi približiti bit zena, filozofsko-religijskog gledišta koje je duboko utjecalo na japansku kulturu i umjetnost, od haikua i ikebane sve do japanskog kazališta i kaligrafije. Ako ste poklonik suvremene japanske pop-kulture, ova će vas knjiga ponukati da otkrijete jednu novu, znatno drevniju kulturu. Ljubav prema trenutku, prirodi i jednostavnim stvarima u životu - to je bit zena, a proljeće je najbolje vrijeme za takvu opservaciju.


 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara