Pitali smo Norvešku poštu što će biti s poštarima koje će zamijeniti roboti

Pitali smo Norvešku poštu što će biti s poštarima koje će zamijeniti roboti
Posten/Colorbox

NORVEŠKA nacionalna pošta Posten-Norge uskoro će koristiti poštare robote, odnosno robotiziranu dostavnu službu, kako bi korisnicima priuštila što bolju uslugu dostave pošiljaka.

Zanimalo nas je kako će se ta poslovna odluka odraziti na ljudsku radnu snage Norveške pošte, te smo im se obratili s tim pitanjem.

Glasnogovornik John Eckhoff nam je odgovorio da Norveška pošta danas ima čak 20 tisuća manje zaposlenika nego što je imala sredinom devedesetih godina prošlog stoljeća.

20 tisuća radnika manje nego 1990-ih

“To je oko tisuću zaposlenika manje po godini i nitko se nije oko toga pretjerano uznemiravao. Svi su našli nove poslove ili su otišli u mirovinu ako su imali uvjete za to”, odgovorio nam je glasnogovornik Eckhoff, dodajući kako se obim poštanskih dostava od 1999. godine, koja je bila jedna od najprometnijih u tom sektoru, smanjio za čak 60 posto.

Dodaje da je to razlog zašto Norveška pošta mora inovirati svoje usluge, te pronaći troškovno učinkovite rješenja koja odgovaraju i njihovim mušterijama.

Sve u dogovoru sa sindikatima

Eckhoff ističe da roboti nisu ključni razlog zašto je Norveška pošta smanjila broj zaposlenih, ali i da sva rješenja koja provode dolaze u dogovoru sa sindikatom radnika, kao i u protekla dva desetljeća.

Inače, vrijedi napomenuti kako smo odgovor na naš upit od Norveške pošte dobili u roku od dva sata. Poslali su nam i fotografiju poštanskog robota ako nam treba za opremu teksta. Stoga je logično se zapitati kako bi to izgledalo kada bi neki norveški medij poslao upit Hrvatskoj pošti, te koliko dugo bi čekali na odgovor.

Robot dnevno može dostaviti poštu na sto adresa

Norveška pošta je sklopila ugovor sa startup kompanijom Buddy Mobility koja ima sjedišta u Oslu i San Franciscu. Plan im je u prvoj fazi na ulice pustiti robotizirana vozila samo po gradu Kongsbergu, a kasnije i po ostalim norveškim gradovima.

Robot poštar funkcionirat će tako što će stići ispred kuća korisnika i obavijestiti ih o prispijeću pošiljke. Poruku će građani Kongsberga primiti putem aplikacije na pametnom telefonu. U poruci, nalazit će se i kod za otključavanje sandučića u vozilu.
Robotizirano vozilo vozit će ulicom brzinom od 6 km/h te će tim tempom moći dostaviti pošiljke na sto adresa dnevno. Nakon što dostavi sve pakete, vozilo će se vratiti u poštanski ured, napuniti svoje baterije i čekati nove pošiljke za dostavu.
Robote poštare se trenutno testira i u Njemačkoj.
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara