Pitali smo ravnatelje škola zašto toleriraju vjersko nasilje nad djecom

Pitali smo ravnatelje škola zašto toleriraju vjersko nasilje nad djecom
Foto: OŠ Tituš Brezovački/UN

INDEX je ovih dana objavio više pisama i priča roditelja koji su bili ogorčeni činjenicom da su njihova djeca u nekoliko zagrebačkih osnovnih škola bila prisiljena prisustvovati katoličkom obredu blagoslivljanja kruha, unatoč tome što inače ne pohađaju vjeronauk.

Kako bismo predstavili drugu stranu, pokušali smo doći do ravnatelja triju škola na koje su se roditelji najviše žalili. Nažalost, njihove reakcije bile su više nego suzdržane. Štoviše, preciznije bi ih se moglo opisati kao izbjegavanje odgovora nego kao pružanje informacija o zbivanjima na koja javnost ima pravo, osobito roditelji zlostavljane djece. Čini se da su zaboravili iz čijih se džepova financiraju i kome su u krajnjoj liniji dužni polagati račune.

Kršenje UNICEF-ove Povelje o pravima djece

Podsjetimo, incidenti su se dogodili prilikom nedavnog obilježavanja Dana kruha. Kako smo istaknuli, Dan kruha zapravo je dan zahvalnosti za plodove zemlje i obilježava se svakog listopada. Povezan je sa Svjetskim danom hrane, a ideja mu je podizanje svijesti o važnosti zdrave prehrane, ekološke proizvodnje i očuvanja biološke raznolikosti.

Budući da je Hrvatska prema Ustavu sekularna država, a ne teokracija, bilo bi logično očekivati da se taj dan obilježava na sekularan način bez vjerskih ceremonija, bez svećenika dominantne katoličke religije, molitava i klečanja učenika. Osobito ako su u svemu obavezna sudjelovati sva djeca, neovisno o tome koja su njihova vjerska uvjerenja, nacionalnost ili svjetonazor.

Prisiljavanje djece da sudjeluju u vjerskim ritualima većinske religije protivno je Povelji o pravima djece koju je donio UNICEF (Fond Ujedinjenih naroda za djecu), vodeća svjetska organizacija koja brine o djeci, njihovim pravima i potrebama. U njegovom članku 14, posvećenom slobodi mišljenja, savjesti i religije (u originalnoj engleskoj verziji) jasno piše:

Djeca imaju pravo misliti i vjerovati što žele i prakticirati svoju religiju sve dok time ne onemogućavaju druge da uživaju u istim pravima... U isto vrijeme povelja uvažava činjenicu da djeca, kako odrastaju, postaju sposobna formirati vlastite stavove te da neka mogu dovesti u pitanje neke religiozne prakse ili kulturne tradicije. Povelja podržava pravo djece da preispituju svoja vjerovanja, no također naglašava da njihovo pravo na izražavanje vlastitih vjerovanja podrazumijeva poštivanje prava i sloboda drugih (skrinšot dolje).

Poruka djetetu koje ne ide na vjeronauk: "Bog će ti ubiti mamu"

Da stvar bude gora, roditelji djece tvrde da nisu bili obaviješteni kako će izgledati Dan kruha, odnosno da nisu znali da će to biti vjerska svetkovina. Drugi pak tvrde da su obavijest primili na bizaran način – iako im djeca ne pohađaju vjeronauk, vjeroučiteljica im je poslala poruku preko tzv. bilježnice informativke koju sa sobom nose u škole.

No, hrvatsku javnost iznad svega je zgrozila priča jedne majke koja je redakciji Indexa pisala da su djeca tijekom ceremonije njezinoj kćeri, koja se bila sakrila pod stolom jer nije znala što činiti, rekla da će joj Bog ubiti mamu jer ju nije upisala na vjeronauk. 

Ravnatelji manje ili više - šute 

Budući da smo najviše pritužbi dobili od roditelja djece koja pohađaju tri zagrebačke osnovne škole - OŠ Tituša Brezovačkog, OŠ Ive Andrića i OŠ Antuna Gustava Matoša, naša pitanja uputili smo na te tri adrese.

U telefonskim razgovorima od ravnatelja, kao i iz krugova bliskih Ministarstvu znanosti i obrazovanja doznali smo da su se škole već očitovale o ovom događaju. Neki ravnatelji rekli su nam da je dogovoreno da im u posjet dođe inspekcija, a neki su ustvrdili da su priče objavljene u medijima bile iskrivljene i pretjerane.

Ravnateljima smo postavili sljedeća pitanja:

Zašto se u školama organiziraju katolički vjerski obredi izvan satnice vjeronauka koji podrazumijevaju sudjelovanje djece koja inače ne pohađaju vjeronauk, uključivanje takve djece u vjerske rituale, u molitve pa i u klečanje?

Zašto se na takve vjerske obrede/svečanosti, kao što je blagoslivljanje kruha, uopće pozivaju djeca koja ne pohađaju vjeronauk?

Navodno su neke pozive u informativke upisivali vjeroučitelji. S kojim pravom su pozivi upućeni djeci koja ne pohađaju vjeronauk te zašto bi to sudjelovanje za njih bilo obavezno?

Ne mislite li da je to ozbiljno kršenje prava djece na slobodu vjeroispovijesti, kako ga je definirao UNICEF, te protivno izbornosti Vjeronauka?

Je li igdje u pozivu bilo naglašeno da djeca koja ne pohađaju vjeronauk ne moraju sudjelovati u obredu?

Nažalost, kao što smo nagovijestili u uvodu, odgovori i tumačenja ravnatelja bili su uglavnom šturi i nezadovoljavajući.

OŠ Tituša Brezovačkog: Pozvali smo inspekciju

Ravnateljica OŠ Tituša Brezovačkog, u kojoj su djeca bila snimljena kako kleče tijekom molitve i blagoslivljanja kruha, rekla nam je da ne želi izlaziti s izjavama jer se ovaj problem ne može rješavati preko medija već u suradnji s Ministarstvom.

„Najavila nam se inspekcija, a sve dok se to ne odradi, ne bih se htjela izjašnjavati“, rekla nam je požalivši se što se prije objavljivanja tekstova nije pitala i druga strana jer nije sve bilo baš kako je prikazano u medijima.

„Pustite da Ministarstvo odradi svoje. Doći će inspekcija i sigurno će biti objavljeno neko priopćenje“, dodala je ravnateljica istaknuvši da nije ona uvela vjeronauk u škole.

OŠ Ive Andrića: Blagoslov se ne može nazvati vjerskim ritualom

Iz OŠ Ive Andrića prvo smo u telefonskom razgovoru dobili uvjeravanja da je kod njih sve bilo regularno.

„To je bila priredba za Dan kruha za učenike nižih razreda. Roditelji su bili obaviješteni o svemu što će se događati i da će svećenik prisustvovati priredbi“, rekla je ravnateljica Dubravka Miklec.

„Kod nas nije bilo nikakvog klečanja. Svećenik je blagoslovio hranu, ali nije bilo klečanja. Svećenik je izmolio molitvu i blagoslovio hranu“, dodala je.

Na naša pitanja, postavljena preko e-maila, dobili smo sljedeći odgovor.  

Poštovani,

U Osnovnoj školi Ive Andrića smo u petak 12.10.2018. priredbom za učenike razredne nastave obilježili Dan kruha i zahvale za plodove zemlje. Učenici su tog dana u školu donosili proizvode od brašna koje su zajedno dijelili nakon priredbe, a potom su posjetili obližnji Dom za starije i nemoćne Sveta Ana te su priredbom i pekarskim proizvodima obradovali i korisnike doma.

Ovakav način obilježavanja Dana kruha i zahvale za plodove zemlje koji je u našoj školi uobičajen i provodimo ga niz godina ne možete obilježiti vjerskim ritualom niti obredom.

S poštovanjem.

Ravnateljica škole Dubravka Miklec

Ravnatelj OŠ Antuna Gustava Matoša "mudro" šuti

Antonio Jurčev, ravnatelj OŠ Antuna Gustava Matoša, nije se udostojao odgovoriti na naša pitanja ni usmeno ni pismeno. Na telefon ga nismo mogli dobiti, a na mail nije reagirao ni tri dana nakon što smo ga poslali.

Toliko o zahtjevima da se objektivno i točno predstavi i "druga strana", toliko o izbornosti vjeronauka i toliko o zaštiti prava djece.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara