Pitali smo Sandru Švaljek kojih joj je pet omiljenih knjiga

Pitali smo Sandru Švaljek kojih joj je pet omiljenih knjiga
Foto: Privatni arhiv

SANDRA Švaljek rođena je 1970. u Krapini, a u Zagrebu je završila Ekonomski fakultet, na kojem je i doktorirala. 

Bila je ravnateljica Ekonomskog instituta i zamjenica gradonačelnika Zagreba, a sada je zamjenica guvernera Hrvatske narodne banke.

"Jedini način da odaberem pet omiljenih knjiga i da se pomirim s tim izborom bio je suziti obuhvat knjiga prema nekom kriteriju. Odlučila sam se napraviti izbor od pet izvrsnih knjiga koje sam pročitala relativno nedavno i koje dobro odražavaju moje sadašnje čitalačke interese", objasnila je Švaljek svoj izbor knjiga za Index.

Good Economics for Hard Times - Abhijit V. Banerjee, Esther Duflo

Iako bi se moglo reći da se radi o knjizi za široku čitalačku publiku, ovo je prije svega poučno štivo za ekonomiste koji bi ga trebali čitati otvorena uma, spremni prihvatiti kritiku na račun vlastite struke i uvriježenog načina prakticiranja ekonomije. Banerjee i Duflo govore o najvećim aktualnim globalnim društvenim pitanjima – od pitanja odnosa prema imigrantima, preko pitanja utjecaja međunarodne trgovine na blagostanje i pitanja društvenih i ekonomskih posljedica klimatskih promjena, do pitanja nejednakosti i pogrešnog uvjerenja ekonomista da će gospodarski rast automatizmom riješiti pitanje nejednakosti i siromaštva. Posljednji nobelovci za ekonomiju ohrabruju ekonomiste da koriste svoje uvide, načela i alate kako bi društvu ponudili rješenja konkretnih problema sadašnjice, kako jedine reakcije na te probleme ne bi bili pasivnost, nerazumijevanje ili ideološko tumačenje.

Čovjekovo traganje za smislom - Viktor E. Frankl

Viktor Frankl ovu je knjigu napisao prije šezdeset godina, a moj je osjećaj da ona vremenom dobiva na vrijednosti i aktualnosti. Danas svi pomalo "dramimo", mnogi ljudi žive senzacionalne živote na društvenim mrežama, vjeruju da im se neprestano događa nešto jedinstveno, a svoje male neugodnosti sebi i drugima predstavljaju kao strahovite nedaće. Ova nam knjiga može pomoći da se posložimo, da budemo zadovoljniji vlastitim životima te da prihvatimo da su i problemi sastavni dio normalnog, ispunjenog života.

Nicole Krauss, Povijest ljubavi

Ovo je topao i emotivan roman, a istodobno je neobičan, zagonetan i, iako lagan, zahtijeva mentalni angažman i drži čitatelja u napetosti. Moja je knjiga rođendanski poklon i došla je u kompletu s posvetom koja me uvijek nanovo razgali. Zato je posebno volim.  

Populism, A Very Short Introduction - Cas Mudde i Cristóbal Rovira Kaltwasser

Populizam obično smatramo dominantnom pojavom suvremenog političkog života te je nužno pročitati ozbiljniju literaturu o njemu. Ova knjiga pokazuje kako je populizam postojao puno prije našeg doba i kako se pojavljivao i pojavljuje u različitim oblicima i na različitim stranama političkog spektra. Ona objašnjava kako nastanku i širenju populizma doprinosi ne samo njegova ponuda, nego i potražnja za njime. Na kraju, govori o liberalnim demokratskim odgovorima na populizam, a prije svega o tome da ti odgovori zahtijevaju strpljenje i spremnost za otvoreni, angažirani dijalog.   

Das Café am Rande der Welt - John Strelecky

Jedna od onih malih knjiga kojima se uvijek nanovo treba vraćati kako bismo osvijestili svoju osobnu slobodu i prisjetili se da svoje izbore radimo sami te da najčešće ne postoje ozbiljni razlozi koji bi nas sprečavali u ostvarivanju svrhe i smisla vlastitog života.  


 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara