Pitali smo trgovačke lance čije jagode prodaju, domaće ili uvozne

Pitali smo trgovačke lance čije jagode prodaju, domaće ili uvozne

Foto: M.P.Š./Index

NAKON što su domaći uzgajivači jagoda danas besplatno dijelili jagode u znak protesta jer tvrde da trgovački lanci uvoze jagode iz inozemstva dok njihove domaće propadaju, pitali smo trgovačke lance čije jagode oni drže na svojim policama.

>>Domaći jagodari dijele jagode: "Uvozne su prejeftine, nemoguće da koštaju 8,99"

"U ovom su trenutku sve jagode koje ćete pronaći na policama Kauflanda uzgojene u Hrvatskoj. Većinom su to jagode iz doline Neretve, Vrgorca, okolice Zagreba, virovitičkog područja i Podravine. Drago nam je što, s obzirom na količine koje su nam potrebne, u Hrvatskoj uspijevamo nabaviti dovoljno veliku količinu jagoda i kupcima nuditi domaće", rekla je u odgovoru za Index voditeljica Korporativnih komunikacija Kauflanda, Marija Franić.

Ističe kako je Kaufland nedavno pokrenuo kampanju "Naše mi najbolje paše" u sklopu koje promoviraju i domaće meso i povrće. Navodi i da njihov trgovački lanac već godinama surađuje s malim domaćim proizvođačima voća, povrća, mesa i mesnih prerađevina iz Slavonije, središnje i sjeverozapadne Hrvatske, Dalmacije i Istre, a ukupno surađuju s više od 60 domaćih dobavljača.

Kaufland: Držimo isključivo jagode iz doline Neretve

"Više od 50 posto Kauflandova ukupnog asortimana voća i povrća koje možete pronaći tijekom godine je domaće", rekla nam je Marija Franić.

Isto su nam odgovorili i u trgovačkom lancu Tommy tvrdeći da na svojim prodajnim mjestima trenutačno prodaju isključivo jagode proizvedene u Hrvatskoj i nabavljene od hrvatskih proizvođača, većinom iz doline Neretve, ali i iz drugih područja.

"S obzirom da smo u nabavi i prodaji jagoda orijentirani isključivo na hrvatsku proizvodnju, prosvjede proizvođača i eventualno ograničenje uvoza nismo u mogućnosti komentirati", rekao je za Index Dario Mamić iz Korporativnih komunikacija lanca Tommy.

I u Lidlu kažu da u sezoni jagoda nastoje ponuditi samo domaće jagode.

"Povremeno, s obzirom na vremenske prilike, postotak tj. udio ponude hrvatskih jagoda na našim policama može varirati", stoji u odgovoru Lidla Hrvatska.

Upit smo poslali i Sparu, Konzumu i Plodinama, a upravo su ispred Plodina uzgajivači danas dijelili jagode. No njihov komentar na sve još nismo dobili, kao ni od većine ostalih lanaca.

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara