PITALI SMO ZASTUPNIKE Kako se točno dobivaju dnevnice za putovanja

PITALI SMO ZASTUPNIKE Kako se točno dobivaju dnevnice za putovanja

Foto: Patrik Macek/PIXSELL,

HRVATSKI sabor je krajem 2016. godine na svojim stranicama objavio Pregled troškova zastupnika 9. saziva za razdoblje od 14. listopada do 19. prosinca 2016. godine, a Index je tada pisao o tome koliko su točno zastupnici potrošili na putovanja i smještaj. 

Danas smo pokušali dobiti neke od zastupnika kako bi nam pojasnili postupak izdavanja putnog naloga i isplate dnevnica.

Richemberg: Stvari su jasne i čiste

Zastupnik Beus Richemberg pojasnio je taj proces, pritom rekavši kako su stvari u Saboru jasne i čiste.

"Na putovanje možete otići samo uz odobrenje Sabora, morate imati dobar razlog. Taj dobar razlog mora biti poziv koji se odnosi na ono čime se bavite. Primjerice, ako ste član nekog od odbora, a predstavnik odbora ide na međunarodni skup, dobit ćete putni nalog na njegov zahtjev ili odobrenje. A tek kada nalog odobri predsjednik Sabora, omogućit će vam se rezervacija prijevoza ili smještaja.

Također naglašava kako sve te stavke odrađuje služba odbora u čije ime idete na put, te kako zastupnici rijetko dobiju akontacije, točnije dobiju ih samo u slučaju dužeg službenog putovanja.

 "Točno se zna koliko će hotel koštati ako je unaprijed rezerviran, pa s obzirom na to možete dobiti određenu svotu novca. Kada se vratite s putovanja, morate podnijeti sve dokumente koji su uz njega vezani (boarding pass račune i slično). Nakon toga se ponovno radi proračun koji se nosi u financije, a nekoliko dana poslije dobijete razliku. Druga varijanta odlaska na put je odlazak preko delegacije."

Hrvatski sabor preuzeo je odgovornost sudjelovanja

Također je rekao kako Hrvatski sabor ima nekoliko delegacija, primjerice delegaciju u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Europe ili u Parlamentarnoj skupštini NATO-a.

"To su vrlo aktivne delegacije, a Hrvatski sabor preuzeo je odgovornost sudjelovanja u njihovim aktivnostima. Primjerice, ja sam član Parlamentarne skupštine Vijeća Europe, pa stoga mogu reći da su zasjedanja samog Vijeća uvijek najavljena te se tako unutar izaslanstva unaprijed dogovara tko na njih ide i koliko dugo ostaje. Osobno sam postao članom tek nedavno, pa sam stoga bio na samo jednom zasjedanju do sada. Međutim, kada ste član delegacije, morate biti član nekog od komiteta koji se u međuvremenu sastaju. Tako sam nedavno, kao član komiteta,  išao u Berlin, a sad moram ići u Pariz. Budući da su to stvari koje diktira netko drugi, događa se da pojedini zastupnici idu na jako veliki broj putovanja. Hrvatska je preuzela tu obavezu."

Rekao je kako sporne dnevnice pokriva Hrvatski sabor.

"Sva putovanja odobrava predsjednik Sabora, a nakon toga je sve u rukama stručnih službi pojedinih odbora ili izaslanstava. Osobno mogu isključivo potpisati putni nalog i izvješće s puta. Sve ostalo radi netko drugi."

Nikada nije primijetio nešto sumnjivo

Rekao je kako nikada nije primijetio nikakve sumnjive stvari, ali je također naglasio kako je javnosti za oko zapela činjenica da neki zastupnici idu na brojna putovanja.

"Od nekih se naprosto očekuje prisutnost u delegacijama. Običnim ljudima to možda nije jasno, ali oni odrađuju jedan dio obaveza za državu. Zamislite da se nitko ne pojavi na zasjedanjima Parlamentarne skupštine NATO-a."

Isplata na ruke

Zastupnik Richemberg kaže kako se novac isplaćuje na ruke na saborskim blagajnama:

"Hrvatski sabor ima svoje blagajne na kojima se isplaćuje novac za putne troškove. Nemoguće je da dobijete isplatu za troškove ako niste donijeli svu potrebnu dokumentaciju. Morate priložiti boarding passove i druge dokaze o troškovima, ako ste putovali automobilom ili slično."

Zastupnik Maras: Treba obraditi sve isplate u  posljednjih 10 godina

Zastupnik Maras kaže kako je Ured za opće poslove obradio sve vezano uz situaciju s dnevnicama te kako ovaj posao ne trebaju raditi novinari nego nadležne službe.

Rekao je kako sve treba istražiti ako se sumnja da je bilo organizirano dugi niz godina. Također tvrdi da se to proteže neovisno o politici, što se vidi prema informacijama dostupnima iz medija.

"Ja bih na mjestu istražitelja napravio obradu svih isplata koje je sporni ured isplaćivao u zadnjih 10 godina. To je jedini način da se otkloni svaka sumnja u radnje kojima se krši zakon."

Također dodaje da je posao institucija da provjere sve navedeno.


Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara