Pitanje dana: Tko je prodao Karadžića?

Pitanje dana: Tko je prodao Karadžića?

RADOVAN KARADŽIĆ, 38. stanovnik pritvora u Scheveningenu, dobio je luksuznu ćeliju u zatvorskom krilu u kojem je 2006. godine umro Slobodan Milošević. Ćelija površine 15 kvadratnih metara ima sve ono što se u Haagu smatra "standardnom opremom" - krevet, radni stol, policu za knjige, ormarić, zahod, umivaonik, televizor sa satelitskim prijemom, računalo i interfon. Nove fotografije pokazuju koliko su ćelije haškog pritvora modernizirane posljednjih godina.

Prema haškoj proceduri, kako bi se "adaptirao na novu sredinu", Karadžić bi do 30 dana trebao provesti u izolaciji od ostalih pritvorenika. Ovisno o procjeni psihologa, s ostalim bi se zatvorenicima, optuženima za isti predmet kao i on, poput Momčila Krajišnika, mogao početi družiti i ranije.

Iako u pritvoru ima računalo, Karadžić ipak neće imati pristup Internetu. Bar tako tvrde u Scheveningenu. Osim uz gledanje televizijskih programa, slušanje glazbe i čitanje brojnih knjiga koje je ponio sa sobom, bivši predsjednik Republike Srpske, svakodnevno će moći čitati novine i časopise sa prostora bivše Jugoslavije, ali i svirati na određenim instrumentima, rekreirati se, učiti jezike i moliti se.

Zatvorske ćelije su zaključane samo noću - od 20 sati navečer, do 8 sati ujutro. Tijekom dana pritvorenici mogu slobodno šetati po svom katu, gdje imaju pristup zajedničkom prostoru za rekreaciju, u kojem mogu voziti sobni bicikl ili pak zaigrati tenis ili košarku. Svim pritvorenicima je omogućeno i učenje engleskog jezika, a mogu prisustvovati i vjerskim obredima.

Pretanka granica između slobode i ćelije

S obzirom na "standardnu opremu" ćelije i mogućnosti razonode koje Karadžić ondje ima, onaj tko iza plavih zastora ne uoči rešetke, mogao bi pomisliti kako se bivši predsjednik Republike Srpske odmara u hotelu, a ne u pritvoru. Naime, zatvorska uprava haškim pritvorenicima povremeno dozvoljava i zabave pa su tako svojedobno Slobodan Milošević i Vojislav Šešelj, povodom Uskrsa, ostale pritvorenike počastili odojkom, a Veselin Šljivančanin je slavio rođenje unuke.

Tijekom dana pritvorenike mogu posjećivati članovi obitelji, prijatelji i odvjetnici te pravni savjetnici. S obzirom da je jučer Karadžić rekao kako ima "nevidljivog savjetnika" i kako će se sam braniti, ovi potonji mu, izgleda, neće biti potrebni. Također, Karadžić ima pravo na telefonske pozive, no ne smije zvati svjedoke u procesu, kao ni medije.

Karadžić ima i pravo izbora po pitanju hrane pa tako može ili sam kuhati ili se hraniti u zatvorskoj kantini, gdje su mu dnevno na raspolaganju dva hladna i jedan topli obrok. Jučer se pročulo kako navodno jede isključivo orahe, lješnjake i med, pije samo izvorsku i flaširanu vodu te vitamine.

"Radovane, što će ti potpisi kada ti garancije daje najveća svjetska sila"

Jučerašnje Karadžićeve navode o potpisanom "zaštitničkom" sporazumu, bivši pomoćnik američkog državnog tajnika ubrzo je demantirao, a Karadžića je nazvao "lažljivcem". Ako je dokument kojeg je danas objavio Kurir uistinu autentičan, onda je Holbrooke zaboravio na to da su u laži kratke noge - na papiru stoji njegovo ime.

Karadžić je na prvom ročištu rekao kako mu je smjestio Slobodan Milošević, koji je trebao biti treći potpisnik tog sporazuma. "Poslali smo sporazum Miloševiću, ali ga on nikada nije vratio", izjavio je Karadžić. Neimenovani izvor je za srpski Blic rekao kako je kasnije Milošević Karadžiću rekao: "Radovane, što će ti potpisi kada ti garancije daje najveća svjetska sila".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I sama Carla del Ponte, bivša haška tužiteljica, rekla je kako postoji utemeljena sumnja da je dogovor postojao, dok je Florence Hartman, bivša glasnogovornica tužiteljstva, u svojoj knjizi "Mir i kazna", napisala kako Zapad nikad nije imao iskrenu namjeru uhititi Karadžića i Ratka Mladića, a kao glavnog zagovornika takvog stava prozvala je upravo Holbrookea.

Da je dogovor postojao, ustvrdio je i Muhamed Šaćirbej, bivši veleposlanik BiH pri Ujedinjenim narodima, koji je naveo kako je za to doznao od samog Holbrookea, na sastancima s tadašnjim predsjednikom BiH Alijom Izetbegovićem. Postojanje sporazuma je potvrdila i bivša čelnica Republike Srpske Biljana Plavšić, kojoj je državna tajnica SAD-a Madeleine Albright navodno ponudila da se za Karadžića u kanjonu rijeke Pive izgradi sanatorij, u kojem bi on obavljao svoju psihijatrijsku djelatnost, ali bez pojavljivanja u javnosti, na što se Karadžić navodno samo nasmijao.

Švedski ministar vanjskih poslova Carl Bildt je pak stao u Holbrookeovu obranu i opovrgnuo je Karadžićeve navode o sporazumu. "Takav sporazum nikada nije postojao. Nije bilo nikakvih težnji prema tome da se optužbe protiv Karadžića odbace", izjavio je, dodavši kako su on i Holbrooke bili "aktivni u nastojanjima da se Karadžića uhiti" te kako je, kao izaslanik međunarodne zajednice, "izbjegavao bilo kakve susrete i dogovore s Karadžićem", kojeg je opisao kao "nepouzdanu osobu".

Pitanje dana: Tko je prodao Karadžića?

Dok se jedni pitaju je li ugovor između Karadžića i bivšeg pomoćnika američkog državnog tajnika Richarda Holbrookea uistinu sklopljen i je li Milošević doista izigrao Karadžića, drugi se pitaju tko ga je i za koliko prodao.

Naime, policija je već pokrenula internu istragu o tome kako su fotografije obrijanog i ošišanog Karadžića procurile u medije, prije no što se službeno pojavio u haškoj sudnici. Fotografije je 22. srpnja snimio netko od zaposlenih u zgradi Specijalnog suda, a kasnije ih je skupo prodao.

Neki od srpskih medija pišu kako su im nepoznate osobe fotografije nudile za 10 tisuća eura, a drugi pak tvrde kako su ih dobili besplatno. Istovremeno, šuška se kako su ih inozemni tabloidi platili oko 50.000 eura. Uzme li se u obzir da su fotografije snimljene prilikom izručenja Slobodana Miloševića, 2001. godine, navodno postigle ukupnu cijenu od tek nešto više od 100.000 tadašnjih njemačkih maraka, Karadžić je postigao zavidno dobru cijenu.

Karadžić: Zbog medijskog lova na vještice, nemoguće je zamisliti da će sud donijeti oslobađajuću presudu

Nakon što je jučer predraspravnom sudskom vijeću Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY), Karadžić rekao kako se boji da suđenje neće biti korektno, Vijeću je uputio i dopis u kojem navodi kako su ga "mediji već obilježili kao ratnog zločinca" te kako je njegovo eventualno oslobađanje "potpuno nemoguće".

"Prva neregularnost koju želim istaknuti je medijski lov na vještice, kojeg su muslimanski mediji započeli još prije početka oružanih sukoba. Oni su me proglasili ratnim zločincem, u vrijeme kad su jedine žrtve bili Srbi. Međunarodni mediji su nastavili sa lovom na vještice, i sad je nemoguće zamisliti da će ovaj sud donijeti oslobađajuću presudu", napisao je Karadžić, dodajući kako "sve to ozbiljno ugrožava suđenje".

I.M.
Foto: AFP / Kurir

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara