Pjongjang će međunarodne sankcije smatrati "ratnim činom"

SJEVERNA će Koreja smatrati međunarodne sankcije, kao reakciju na njeno ispaljivanje nuklearnih raketa, "ratnim činom", upozorio je u petak jedan sjevernokorejski diplomat.

Pozivajući SAD da dokažu kako žele živjeti u miru s komunističkim režimom koji je na vlasti u Sjevernoj Koreji, pomoćnik sjevernokorejskog veleposlanika pri UN-u Han Song Ryol je izjavio za južnokorejsku agenciju Yonhap da će se međunarodne sankcije smatrati "ratnim činom".

Ta je prijetnja izrečena u trenutku kada su SAD, Francuska i Japan predstavile Vijeću sigurnosti UN-a prijedlog rezolucije kojom se predviđaju financijske sankcije za Sjevernu Koreju.

Glasovanje će biti u ponedjeljak, dok istovremeno traju napori, posebno američki, da se pridobije potpora Kine i Rusije koji imaju pravo veta u Vijeću sigurnosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Han je potvrdio kako njegova zemlja odbija sjesti za pregovarački stol o svom nuklearnom programu dok Washington ne ukine sankcije nametnute režimu u Pjongjangu zbog pranja novca.

"Prekid zamrzavanja financijskih sredstava u Macaou je potreban minimum za nastavak pregovora", kazao je Han, misleći na zamrzavanje sredstava službenog Pjongjanga u Banco Delta Asia u Macaou.

"Ako postoji takva volja, bit ćemo za pregovore bez obzira radi li se o bilateralnim pregovorima ili o okviru pregovora sa šest zemalja (dvije Koreje, SAD, Japan, Rusija)", rekao je Han.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara