Placido Domingo nagrađen počasnim doktoratom u Oxfordu

OPERNI pjevač i dirigent Placido Domingo postat će počasni doktor glazbe na uglednom britanskom sveučilištu Oxford, javlja BBC

Operna zvijezda, poznat kao jedan od trojice tenora s Lucianom Pavarottijem i Joseom Carrerasom, na taj način dobija priznanje za doprinos scenskoj umjetnosti i dobrotvornom radu.

Domingu (61) će biti dodijeljena titula počasnog doktora na svečanosti 25. lipnja, za koju će morati odjenuti bež odoru s rukavima boje trešnje i vezom u obliku jabukova cvijeta.

Na ceremoniji, poznatoj pod imenom Encaenia, bit će dodijeljeno još pet doktorata osobama koje su ´se istaknule u akademskom radu te medicini i scenskoj umjetnosti´.

Placido Domingo odabran je za to ugledno priznanje zbog svojeg doprinosa svijetu glazbe. Zahvaljujući njemu dodatno je popularizirana opera, izjavio je glasnogovornik sveučilišta.

Španjolski umjetnik pjevao je 119 opernih rola - što je znatno iznad prosjeka za jednog tenora - a debitirao je u Verdijevom ´Requiemu´ u londonskom Royal Festival Hallu 1969. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Domingo, Pavarotti i Carreras posljednji su put nastupili kao Tri tenora na prošlogodišnjem Svjetskom prvenstvu u nogometu u Yokohami pred 10.000 gledatelja.

Iako prvenstveno poznat kao operni pjevač, Domingo nastupa i kao dirigent sa svjetskim orkestrima poput Berlinske filharmonije i Čikaškim simfonijskim orkestrom te obnaša dužnost umjetničkog ravnatelja opera u Washingtonu i Los Angelesu.

Ističe se i humanitarnim radom za žrtve AIDS-a i prirodnih katastrofa.

Prošle mu je godine dodijeljena počasna titula viteza. Budući da nije britanski državljanin, Domingo ne može koristiti titulu Sir, no iza svojeg imena ima pravo staviti kraticu KBE.

Placido Domingo rođen je 1941. u Madridu, no odrastao je u Mexico Cityju.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara