Plan Kosor-Friščić: HSS-ova računica za ostanak HDZ-a na vlasti i nakon izbora

Foto: Leon Hribljan (Bjelovarski list,CROPIX)

NAJJAČI partner vladajućih, Hrvatska seljačka stranka (HSS) ovih dana razvija predizbornu taktiku koja bi dovela do poraza "Saveza za promjene", odnosno Kukuriku koalicije, te mogućnosti ponovne, postizborne, koalicije s HDZ-om koja bi u konačnici rezultirala ostankom Jadranke Kosor na vlasti.

Borba za izgubljenih 20 posto glasova

Kako doznajemo, u HSS-u su analizirajući predizborne ankete došli do zaključka kako na desnom centru postoji oko 20 posto "raspršenih" glasova, koji će možda u pokojoj izbornoj jedinici i donijeti koji zastupnički mandat, no u većini slučajeva ti "raspršeni glasovi" ići će u korist najjače stranke. U ovom slučaju, riječ je o Kukuriku koaliciji.

Službeni stav HSS-a je da na izbore idu samostalno, no znakovito je da je Friščić jučer upravo u Osijeku, srcu HDSSB-a, naglasio kako u svakoj od 10 izbornih jedinica lokalni ogranci mogu predlagati predizborne saveze. 

"Izborni uspjeh HSS-a ovisi isključivo u okupljanju demokršćanske opcije, i to je jedina formula ostanka na vlasti", zaključak je, neslužbeno doznajemo, vrha HSS-a koji je ujedno i prevladavajuća izborna strategija nakon što je postalo jasno da ih je HDZ odbio primiti na svoje liste za Hrvatski sabor. 

Do Jurčića preko Podravke, do Bandića preko Friščića

HSS ispred sebe ima široku lepezu koalicijskih partnera, od pravaških stranaka poput HSP-a i HSP-a Ante Starčević, nije daleko ni Ljubo Jurčić s umirovljenicima, a tu je i Milan Bandić kojeg HSS odavno želi vidjeti u svojim redovima. Također, poželjan bi bio i Željko Kerum, kao i nedavno oformljeni Hrast.

Glavašev HDSSB ne želi ni pod razno s HDZ-om, a još manje s SDP-om, no možda u kojoj izbornoj jedinici pronađu zajednički jezik s HSS-om. Uostalom, u Slavoniji je HSS jak kao i HDSSB.

Friščić ovih dana, kao što smo prije napisali, obilazi Slavoniju, no za sada nema naznaka da je i dogovoren savez s HDSSB-om. Metkovski gradonačelnik Stipe Gabrić Jambo navodno je zadužen da se Željko Kerum pridruži sa svojim ljudima na listi koju će Jambo voditi u 10. izbornoj jedinici. Riječ je o prijateljstvu dvaju gradonačelnika, ali i poslovnim vezama.

Jurčić se, od vremena od kada je izašao iz SDP-a te se "usidrio" u Nadzornom odboru Podravke, često nalazi u društvu vrha HSS-a, a znakovito kako je njegove poteze u ovoj koprivničkoj tvrtki u medijima često hvali baš Friščić. Što se tiče Bandića, njegovo "vrbovanje" traje već duže vrijeme, a dio posla već se odradio kada su Bandićevi ljudi iz SDP-a prešli upravo u HSS. 

Jambo i Kosor zaduženi za Keruma

"Bandić i ja stalno razgovaramo, svaki se tjedan negdje sretnemo", rečenica je koju Friščić posljednjih šest mjeseci često ponavlja kada govori o Bandiću.

Kako doznajemo, HDZ je otvoreno za takvu ideju, pa i putovanja Jadranke Kosor do Splita i razgovore s Kerumom treba gledati upravo u kontekstu približavanja njegove liste prema "seljacima", kao i još neke njene razgovore s mogućim političarima koji bi mogli izaći na izbore.

"Kada bi Kosor krenula napraviti savez koji bi podržao ovakvu Vladu, u tome ne bi uspjela. No, pomoć HSS-a da se spase raspršeni i izgubljeni glasovi desnice, itekako bi vrijedila", razmišljaju naglas u HDZ-u, no kao i puno puta do sada, bit će teško ujediniti lidere manjih desnih stranaka, prije svega u tome da - obuzdaju svoje taštine.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara