Index doznaje: HEP se mora riješiti čak 1700 radnika

Index doznaje: HEP se mora riješiti čak 1700 radnika

Foto: Duško Marušić/Pixsell

HEP - Operator distribucijskog sustava - tvrtka kćer Hrvatske elektroprivrede, u narednom bi razdoblju trebala broj radnika smanjiti za oko 1700, pokazuje dosad neobjavljena studija u čiji je posjed došao Index.

HEP je prošle godine naručio studiju operativnog i strateškog restrukturiranja HEP - ODS-a, a posao je na javnom natječaju za 8,08 milijuna kuna dobila konzultantska kuća PwC.

Plan restrukturiranja pod nazivom "Projekt Tesla" odvija se u tri faze, a trebao bi biti završen do kraja ove godine.

Za 1700 radnika prijevremene mirovine i otpremnine

Nakon četiri mjeseca snimanja stanja, PwC je u ožujku ove godine dovršio plan restrukturiranja koji predviđa značajno smanjenje broja zaposlenih i reorganizaciju cjelokupnog poslovanja HEP -ODS-a koji je krajem prošle godine zapošljavao 7500 radnika.

Kako je predviđeno, oko 1200 radnika trebalo bi otići u prijevremenu mirovinu, dok bi oko 500 radnika moglo dobiti otpremninu za napuštanje kompanije.

Osim smanjenja broja radnika, previđena je i promjena geografske organizacijske strukture. HEP ODS trenutno ima 21 Elektru, a nakon reorganizacije bio bi podijeljen na četiri distribucijska područja.

Trenutna organizacija kroz 21 distribucijsko područje funkcionira sa 123 terenske jedinice i radijusom djelovanja od 12 kilometara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U prvoj fazi bi se broj terenskih jedinica smanjio za 40 posto, a radijusu djelovanja povećao na 16 kilometara, dok bi se u konačnoj fazi terenske jedinice smanjile za više od 60 posto a radijus na terenu povećao na više od 20 kilometara.

Plan: Uštede i širenje na regiju


Nakon što program bude u potpunosti implementiran dobit prije poreza i kamata (EBIT) HEP ODS-a trebala bi se povećati za 24 posto.

Neto petogodišnje uštede, prema procjenama iz studije, nakon implementacije iznose 665 milijuna kuna a rok povrata je u drugoj godini.

Studija predviđa izdvajanje netemeljnih djelatnosti u zasebnu tvrtku, a predviđa se i razdvajanje djelatnosti opskrbe od distribucije.

Nakon što se provede reorganizacija i stabilizira poslovanje, studija predviđa širenje i to preuzimanjem kompanija u regiji.

Kao potencijalne mete za preuzimanje spominju se Elektroprivreda Crne Gore, Elektroprivreda Republike Srpske, Elektroprivreda BiH i slične firme u regiji, ovisno o okolnostima.

Slovenska poduzeća isključena su kao potencijalne mete jer je njihova Vlada ove godine donijela odluku po kojoj su distributeri električne energije od strateške važnosti i ostaju u vlasništvu države.

Prihodi HEP - ODS-a 2014. godine iznosili su oko 7 milijardi kuna, a zaradili su 620 milijuna kuna.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara