Plenković brani proračun, tvrdi da je kvalitetan, racionalan i smanjuje deficit

Plenković brani proračun, tvrdi da je kvalitetan, racionalan i smanjuje deficit

Foto: FAH

PREDSJEDNIK Vlade Andrej Plenković komentirajući danas u Saboru kritike na prijedlog Državnog proračuna za 2017. rekao je da će proračun biti održiv, da je kvalitetan i racionalan, da odražava dobre trendove u 2016. i ide za smanjenjem deficita, koji će biti niži od ovogodišnjeg.

Pokazali smo vrlo trezvenu i racionalnu politiku po svim resorima, uvažavajući poreznu reformu, makroekonomske pokazatelje i naše okruženje i očekujemo da proračuin ispuni političke ciljeve iz Vladinog programa kada je riječ o ciljevima u demografskoj politici, gospodarstvu, poduzetništvu, obrtu. Treba ga gledati u paketu s usvojenom poreznom reformom i prema određenim ciljevima za koje smo smatrali da su bitni, rekao je premijer u izjavi novinarima nakon predstavljanja proračuna.

Prvi put u pet godina povećana sredstva za vojsku

Naveo je kako su prvi put nakon pet godina povećana sredstva za Oružane snage. NATO traži dva posto, a mi smo sada na 1,23 posto BDP-a; poslali smo jasnu poruku da želimo investirati u kvalitetu uvjeta života i rada, hrvatskih vojnika, dočasnika i časnika, rekao je.

Poslali smo jasnu poruku hrvatskim braniteljima, ali tu su i ostali aspekti, rekao je i naveo zaposlenike u državnim i javnim službama, umirovljenike, kompenzacijske mjere, decentralizirana sredstva pomoći jedinicama lokalne samouprave. Proračun je usmjeren na ravnomjeran regionalni razvoj Hrvatske u cjelini i poljoprivrede i ruralnog razvoja, svi ministri imaju jasne naloge na koji način trebaju raditi, istaknuo je premijer.

Proračun nije neoprezan ni pretjeran

Najavio je za 19. prosinca sastanak sa svim županima i dodao kako u čitavom mandatu žele zajednički pratiti prioritete na županijskoj razini s onim što radi središnja vlast i vrijednost koju možemo dobiti povlačenjem sredstava iz Europske unije.

Smatramo da ćemo na prihodovnoj strani imati odgovarajuća  sredstva, a na rashodovnoj strani biti racionalni i servisirati međunarodne obveze, kazao je premijer.

Prema tome, nema ni jedne slabe točke koju u ovom trenutku vidim i želim reći da je proračun racionalan i kvalitetan, nije opušten, neoprezan ni pretjeran, rađen je u kontekstu ukupnih makroekonomskih kretanja, našeg okruženja i realne situacije, poručio je Plenković u izjavi novinarima.
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara