Plenković: Gospodarski podaci ohrabruju, vlada nastavlja s reformama

Plenković: Gospodarski podaci ohrabruju, vlada nastavlja s reformama

Foto: Robert Anic/PIXSELL

PREMIJER Andrej Plenković osvrnuo se na početku sjednice vlade na makroekonomske podatke, ocijenivši kako su ohrabrujući te da će vlada i u ovoj godini nastaviti s reformskim procesima.

Plenković je naveo da je konsolidirani proračun opće države za 2017. završio u suficitu, kazavši da je to bolje od procjena danih prilikom rebalansa proračuna prije nekoliko tjedana.

"To znači da se ukupno gledajući više prihodovalo nego što se trošilo", naveo je Plenković, ocijenivši da je jako dobra poruka da su vlada i država, zahvaljujući povoljnim ekonomskim okolnostima, učincima porezne reforme, izvrsnoj turističkoj sezoni, racionalnom pristupu javnim financijama i pametnoj fiskalnoj konsolidaciji, došle u poziciju da "trošimo koliko imamo, dapače i da još nešto i ostane".

Govorio i o velikim kamatama

Ocijenivši to ohrabrujućim podatkom, Plenković je istaknuo da on ide u prilog ispunjavanju ambicija Hrvatske kad je riječ o kriterijima za uvođenje eura.

Ako se ovako nastavi, poručio je, procjenjuje se da će udio javnog duga u BDP-u sada biti oko 78 posto, što znači da bi vlada mogla ispuniti svoje ciljeve do kraja desetljeća, odnosno do kraja mandata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Naveo je da su, prema podacima Ministarstva financija, unutar proračuna opće države izdvajanja za kamate iznosila gotovo devet milijardi kuna kamata.

"Zamislite da nemamo tih kamata, koliki bi to suficit bio, riješili bismo sve dugove u zdravstvu da ih ne bismo osjetili. To su podaci koji su jako dobri, koji su poticajni i na tragu ovakvih pokazatelja moramo nastaviti s našim aktivnostima", rekao je premijer.

Podsjetio je da su poreznom reformom poduzetnici i građani rasterećeni za oko 2,5 milijarde kune, tri puta po dva posto su lani podignute plaće državnim i javnim službenicima, isplaćena su sredstva za božićnice i regrese, a izdvojeno je u više navrata i za dugove u zdravstvu, koje se nastoji svesti na prihvatljivu razinu.

O blagdanskoj potrošnji

Osvrnuvši se na podatak o blagdanskoj potrošnji od 13,5 milijardi kuna, istaknuo je da je to jasan pokazatelj da su ljudi dobivali veće plaće, "a kad imate veće plaće, veća je potrošnja". Podsjetio je, također, da su mirovine indeksirane sa 2,75 posto.

"Naravno da je dobro da nam raste i zaposlenost - sad smo na 61 posto, trebamo ići prema onih naših ciljanih 68 posto zaposlenosti iz našega programa", kazao je. Naveo je i nisku nezaposlenost od 11,6 posto, kazavši da su sve to ohrabrujući podaci te je izrazio uvjerenje da će mjere aktivnog zapošljavanja dovesti do dodatnih pozitivnih rezultata.

"Ovakvi rezultati ohrabruju nas da nastavimo s reformskim procesima", istaknuo je Plenković.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara