Plenković: Imam talasemiju minor, zato nisam išao u vojsku

Plenković: Imam talasemiju minor, zato nisam išao u vojsku

Foto: FaH/MORH

ANDREJ Plenković progovorio je o bolesti zbog koje je trajno oslobođen služenja obveznog vojnog roka.

>> Plenković nije služio vojni rok zbog - anemije


>> Anemični Plenković zbog zdravlja nije mogao u vojsku, a hvali se aktivnim bavljenjem sportom

"Obveze služenja vojnog roka trajno sam oslobođen još za vrijeme trajanja mog srednješkolskog obrazovanja, dakle prije punih 30 godina. Tijekom liječničkog pregleda konstatirano je da imam tzv. mediteransku anemiju, radi se o tipu talasemija minor", rekao je Plenković za Nacional. pa dodao kako ga to ne ometa u obavljanju posla predsjednika vlade.

Podsjetimo, Plenkovićeva "urođena anemija", kako ju je nazvala glasnogovornica vlade Sunčana Glavak, izazvala je interes javnosti prošlog tjedna kad je objavljeno da premijer, koji podržava ideju vraćanja obveznog vojnog roka, sam nije odslužio vojsku. Usput, vojni rok nije odslužio ni predsjednik Sabora i čelnik Mosta Božo Petrov, koji je vojsku izbjegao zbog problema s vidom.

Obzirom da je "urođena anemija" laički pojam, Plenković je u razgovoru za Nacional odlučio pojasniti o kakvom se poremećaju točno radi.

Što je talasemija minor?

Talasemija je nasljedni poremećaj krvi, pri čemu se u najtežem obliku javlja kod ljudi koji su dotični defekt naslijedili od oba roditelja. Za osobe koje su dotični poremećaj naslijedile samo od jednog roditelja, posljedica je upravo talasemija minor, koja rijetko kad izaziva simptome. Osobe koje boluju od talasemije minor mogu postati anemične ili blago anemične.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara