Plenković je nervozan jer istina o Agrokoru neće destabilizirati zemlju nego njegovu vlast

Plenković je nervozan jer istina o Agrokoru neće destabilizirati zemlju nego njegovu vlast

Foto: Robert Anić/ Pixsell, 123rf, Index

PREDSJEDNIK vlade Andrej Plenković ni danas, pred zastupnicima u Saboru, nije htio odgovoriti na pitanje tko je sve sudjelovao u pisanju Zakona o sistemski važnim kompanijama, odnosno Lex Agrokora. Naime, pitanje je na aktualnom satu postavio predsjednik SDP-a Davor Bernardić, no umjesto da odgovori na vrlo precizno pitanje, Plenković je šefa najjače oporbene stranke nazvao glasnogovornikom Ivice Todorića.

Istina koja bi destabilizirala zemlju!?

Štoviše, Plenković je jutros u Saboru rekao da informaciju o tome tko je pisao Lex Agrokor traže samo oni koji žele "destabilizirati zemlju"!? No, zašto takva nervozna reakcija Plenkovića?

Podsjetimo kako smo još početkom travnja, dok Lex nije bio ni prihvaćen, tražili odgovor na pitanje o tome tko piše taj najbitniji zakon u Hrvatskoj. Pokušavali smo novinarskim upitima, tražili smo na konferencijama za novinare te izravno, no shvatili smo da je riječ o državnoj tajni.

U vladi su nam tako prvo tvrdili kako nisu angažirali ni domaće niti strane konzultante, kao i da su na zakonu radili stručnjaci Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta te stručnjaci Ministarstva pravosuđa.

Pisao zakon koji mu je osigurao zaradu i zaštitu od progona

No, sredinom svibnja potpredsjednica vlade Martina Dalić priznala je da su kroz dulji period konzultirali više "vanjskih pravnih i financijskih stručnjaka različitih područja ekspertize i specijalizacije odnosno zatraženo njihovo mišljenje". Nakon tog priznanja tražili smo i popis stručnjaka no dobili smo birokratski odgovor kako eto ni u vladi ni u Ministarstvu gospodarstva, a ni u Ministarstvu financija, nisu izradili popis onih koji su sudjelovali u pisanju Lex Agrokora.

> INDEX DOZNAJE Ramljak zarađuje više nego što se mislilo, plaća mu je 118.941 kunu bruto

"Ne postoji popis, zapis ili bilo koji drugi oblik dokumenta koji bi sadržavao popis pravnih i financijskih stručnjaka", pojasnila je Dalić.

Krajem listopada, pritisnut novinarskim upitom Indexa, izvanredni povjerenik priznao je kako je sudjelovao u izradi Lex Agrokora. Ramljak je tako sudjelovao u pisanju zakona koji mu je osigurao egzistenciju. Ramljakov mjesečni honorar iznosi 118 941 kunu bruto, odnosno 71 396 kuna neto. Do sada je tako zaradio više od 800 tisuća kuna, a od odgovornosti i sukoba interesa štiti ga tek odredba iz tog Lex Agrokora, koji je sam pisao, u kojem stoji da vladin povjerenik nije državni dužnosnik!?

Knighthead s Ramljakom dva tjedna prije Lex Agrokora

Tek nedavno smo doznali i kako je Ramljak u vrijeme dok je pisao Lex Agrokor imao i sastanke s američkim strvinarskim fondom Knighthead. Sastao se s njima 30. ožujka, a u to vrijeme Lex Agrokor nije bio donesen, pa čak ni upućen u saborsku proceduru: izglasan je tek 6. travnja. Ramljak je u to vrijeme bio nepoznat široj javnosti, ali su u Knightheadu, prema Ramljakovu priznanju, znali da je prava osoba za njih.

> Zašto je Ramljakov savjetnik radio za američke strvinare? "U tri sata nisu mogli naći nikog drugog"

Upravo je Knighthead na čelu fonda koji je Ramljaku osigurao famozni i osporavani roll-up. Agrokor se zadužio 960 milijuna eura, od kojih je 480 milijuna eura iskorišteno za plaćanje starih potraživanja dobavljača i pripremu sezone, dok su s preostalih 480 milijuna eura zatvoreni stari krediti i otkupljene obveznice.

Krajem rujna otkrili smo i kako je investicijska Interkapital Grupa sudjelovala u pisanju Lex Agrokora. To je zapravo prvi put da je neka brokerska kuća bila uključena u pisanje nekog hrvatskog zakona, barem koliko je poznato javnosti.

Kako Plenković štiti autore Lex Agrokora, ostaje neodgovoreno pitanje jesu li iz Interkapitala trgovali dionicama Agrokorovih kompanija, s obzirom na to da su kao autori zakona mogli raspolagati povlaštenim informacijama. Trgovanje na osnovu insajderskih informacija protivno je zakonu, no kako ga je prilično teško dokazati presude su vrlo rijetke i hrvatska javnost ne pamti takvu akciju Hanfe i suda.

Državna tajna ih štiti od istrage?

Otkrili smo i kako Interkapital Grupa preko druge tvrtke vodi osam fondova, od kojih neki trguju dionicama izlistanima na Zagrebačkoj burzi. Priznali su nam da su preko fondova ipak trgovali.

> INDEX DOZNAJE Brokeri koji su pisali Lex Todorić u isto su vrijeme prodavali Agrokorove dionice

No, nije ni tu kraj. Otkrilo se kako je odvjetničko društvo Šavorić i partneri sudjelovalo na izradi zakona Lex Todorić. Oni su nakon izglasavanja Lex Agrokora izabrani za savjetnike povjerenika Ramljaka. No, Šavorići ipak nisu dugo ostali u samom Agrokoru, barem ne službeno.

Index je problematizirao njihov besplatni angažman za vladu, nakon što je otkriveno da je Ante Ramljak preko istih odvjetnika otvorio svoju mail adresu koja glasi izvanredna.uprava@savoric.com. Index je od Ministarstva gospodarstva pokušavao dobiti potvrdu angažmana odvjetničkog društva Šavorić oko izrade zakona od kojeg su kasnije ostvarili financijsku dobit, no Plenković i Dalić tu su informaciju od nas tajili.

> KOMORA ISTRAŽUJE Ako su odvjetnici Lex Todorić radili besplatno, bit će kažnjeni

Angažman je bio sporan zbog sumnje u sukob interesa jer su iz vlade odvjetnike koji su ranije radili za rusku banku VTB, velikog vjerovnika Agrokora, angažirali za izradu Lex Todorića.

Odvjetnički angažman pod velom državne tajne

Kako afera ne bi ispala još veća te da ne bi došlo do eventualnog progona, Šavorići su naprasno smijenjeni iz Agrokora i to bez ikakvog obrazloženja.

Upravo zbog ovih činjenica nije čudna nervozna reakcija premijera Plenkovića koji javnost poziva da ga ne pitaju o piscima Lexa jer se tako "destabilizira zemlja".

No, prije će biti da bi se otkrivanjem tajne autora Lex Agrokora destabilizirala Plenkovićeva vlada.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara