Plenković je Orbanu kazao kako Hrvatska nije odustala od kupnje Ine

Plenković je Orbanu kazao kako Hrvatska nije odustala od kupnje Ine
Foto: Hina

PREMIJERI Hrvatske i Mađarske Andrej Plenković i Viktor Orban kazali su nakon sastanka u Zagrebu da je jedino pitanje koje opterećuje odnose između dviju zemalja problem upravljanja Inom u kojoj je jedan od suvlasnika mađarski Mol, dodajući da je u slučaju prodaje Molovog udjela Hrvatskoj ključno postići dogovor o cijeni.

Dvojica premijera sastala su se uoči početka dvodnevnog summita Srednjoeuropske inicijative (SEI), a tijekom susreta razgovarali su o brojnim pitanjima te istaknuli da je taj prvi posjet Orbana Zagrebu nakon sedam godina prilika da se ojačaju bilateralni odnosi opterećeni nesuglasicama oko upravljanja najvećom hrvatskom naftnom kompanijom.

Vlada i dalje želi Inu

"Postoji dobra volja i na strani mađarske i na strani hrvatske vlade da se ti problemi riješe. Ono što želimo je da taj problem ne opterećuje odnose na drugim područjima", rekao je Plenković. Odgovarajući na pitanje je li Hrvatska i dalje spremna otkupiti dionice Ine od Mola, hrvatski je premijer podsjetio da je na strani Hrvatske angažirana država, a na strani Mađarske privatna kompanija.

"Stajališta hrvatske vlade su nepromijenjena, a u konačnici je ključno postići dogovor o onome što se zove cijena", rekao je Plenković.

Orban je naglasio da nesuglasice u nekom gospodarskom pitanju, koje je usporedio s "trnom u peti", ne mogu biti važnije od višestoljetne zajedničke povijesti dvaju susjednih naroda.

"Doista ne znam ni za jedan gospodarski problem koji bi mogao biti važniji i teži od 800 godina zajedničke povijesti", rekao je Orban.

Podsjetimo, Plenković je na Badnjak 2016. godine sazvao izvanrednu konferenciju za medije na kojoj je najavio kupnju Ine. No od tada se nije puno toga promijenilo.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara