Plenković kaže da put Srbije u EU vodi preko Zagreba. Dačića je to baš naljutilo

Plenković kaže da put Srbije u EU vodi preko Zagreba. Dačića je to baš naljutilo
Foto: EPA

SRPSKI šef diplomacije Ivica Dačić ocijenio je danas kako hrvatski premijer Andrej Plenković daje Hrvatskoj previše važnosti tvrdnjom da put eurointegracija Srbije vodi preko Zagreba, a Hrvate je, oslovljavajući ih s "braćo i sestre", pozvao da se zajednički više posvete budućnosti. 

"Put Srbije ka EU ne mora voditi preko Hrvatske, može i preko Mađarske, Rumunjske i Grčke, to je malo davanje sebi većeg značaja", rekao je Dačić reagirajući na današnju Plenkovićevu izjavu u saboru kako "put Srbije u EU vodi i preko Zagreba i preko rješavanja pitanja koja godinama imamo".

Plenković je u odgovoru na zastupničko pitanje istaknuo kako oko te teme "postoji vrlo široki konsenzus na političkoj sceni, kao i konsenzus i predsjednice Hrvatske i vlade".

"Ne pristajemo na ucjene iz Zagreba"

Uzvraćajući na te Plenkovićeve ocjene, Dačić je novinarima na konferenciji Sigurnosni izazovi zapadnog Balkana i Srbije poručio da "Beograd želi najbolje odnose s Hrvatskom, ali ne pristaje na ucjene koje dolaze iz Zagreba".

"Pošto je Plenković upotrijebio taj izraz kako bi rekao da će Hrvatska odrediti hoće li Srbija ući u EU, naravno - Hrvatska je dio EU-a, ali svakako EU neće dopustiti da neriješeni bilateralni problemi budu prepreka za ulazak nekih drugih zemalja", navode Dačićevu izjavu beogradski elektronički mediji.

Dačić je Hrvate, oslovljavajući ih s "braćo i sestre", pozvao da se svi skupa više posvete budućnosti.

"Dajte braćo i sestre Hrvati, hajdemo se malo usredotočiti na budućnost. O čemu više da pričamo, kada cijeli svijet, oni koji su se međusobno mnogo više ubijali, nađoše zajednički jezik, a mi se i dalje trebamo baviti našim problemima", rekao je srbijanski šef diplomacije Ivica Dačić. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara