Plenković kaže da su mediji slobodni. Sjećate li se priznanja Martine Dalić?

Plenković kaže da su mediji slobodni. Sjećate li se priznanja Martine Dalić?
Foto: Antonio Bronic/PIXSELL

"ODRŽAN je sastanak svih eksperata na kojem su bili prisutni i Andrej Plenković, Davor Božinović, ispred Mosta Ivan Kovačić i tadašnji državni tajnik Ministarstva energetike Ante Čikotić. Raspravljalo se o unaprijeđenoj verziji hodograma, odnosno da država intervenira novcem. Sadržaj tog sastanka na neki način je završio kod novinara koje objavljivanje sam osobno spriječila", dio je iskaza USKOK-u, iz srpnja prošle godine, bivše potpredsjednice vlade Martine Dalić o Agrokoru.

>> Dalić priznala da vlada cenzurira: "Osobno sam spriječila objave u medijima"

Naime, iz tog iskaza postalo je jasno kako Plenkovićeva vlada utječe na medije, i to ne samo na ono što će se objaviti nego su u vladi radili na tome da pojedine informacije u vezi s Agrokorom ne završe u medijima. Odnosno - cenzurirali su.

Plenković o prosvjedu novinara: "Teza da u Hrvatskoj ne postoji sloboda medija je smiješna"

"Plasirati tezu 2019. da ne postoji sloboda medija u Hrvatskoj čak pomalo smiješna, ne samo da je netočna nego je smiješna. Mislim da, kad realno pogledate vi svi zajedno, možete o tome posvjedočiti bolje nego ja", rekao je jučer premijer Plenković odgovarajući na upite o prosvjedu novinara, naglašavajući kako u Hrvatskoj nema cenzure.

No Plenkovićev dojam je jedno, kao i njegova bahatost. A činjenice, odnosno iskaz njegove bivše potpredsjednice, govore nešto sasvim drugačije. Ili Plenković misli da nije cenzura kada netko od njegovih ljudi zaustavlja objavu u medijima?

Plenković bio na promociji (bivše) ministrice koja je cenzurirala medije

Naglasimo kako je, nakon što je izašao iskaz Dalić u medijima, bivša potpredsjednica održala promociju svoje knjige "Agrokor - Slom ortačkog kapitalizma". Ondje je bio i premijer Plenković koji je pohvalio rad vlade u vrijeme krize oko Agrokora. A vlada je, podsjetimo, u sklopu rješavanja krize u Agrokoru, zaustavljala informacije. 

Uostalom, naglasimo kako je vlada Andreja Plenkovića u svibnju prošle godine pokušala minimizirati i ignorirati Aferu Hotmail koja je na kraju dovela do odlaska potpredsjednice Dalić. Oni su se tada jednostavno oglušili na sve upite Indexa koji su upućeni vladi dva tjedna prije objave prvog članka o prepisci skupine Borg. Praksu neodgovaranja na novinarske upite koji ukazuju na pogreške, kako Plenkovića tako i vlade, nastavili su i nakon Afere Hotmail. Na gotovo sve upite Indexa jednostavno su se oglušili.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara