Plenković kaže da su u Vukovaru pokušale profitirati neke stranke i strančice

Plenković kaže da su u Vukovaru pokušale profitirati neke stranke i strančice
Foto: Hina

HRVATSKI premijer Andrej Plenković izjavio je u ponedjeljak u Parizu, komentirajući subotnji prosvjed u Vukovaru, da su neki govornici na tom skupu pokazali nerazumijevanje procesa mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja.

"Ako netko organizira prosvjed za zločine koji su se dogodili prije 27 godina, i to danas, 2018., to znači da sigurno postoji razlog da nadležna tijela moraju istražiti i procesuirati ove zločine koji do sada nisu procesuirani ni istraženi. S te smo strane poslali vrlo jasnu poruku od početka kada smo saznali da gradonačelnik Ivan Penava namjerava organizirati prosvjed", rekao je premijer Plenković novinarima u Parizu, gdje je došao u dvodnevni radni posjet.

Kaže kako su se tamo okupili neki koji su nastojali iskoristiti taj prosvjed

"Međutim, isto tako, s obzirom na političke aktere koji su se tamo okupili i nastojali iskoristiti taj prosvjed i na određene poruke, jasno je da to nisu bili baš najbliži politički prijatelji niti vlade, niti HDZ-a. Ono što je važno jest poruka koja je za mene bila najzanimljivija i ne mislim da je dobra, koju su poslali neki od govornika, ne i gradonačelnik Penava, a to je poruka nerazumijevanja procesa mirne reintegracije, što je po meni jedna od ključnih političkih ostavština predsjednika Franje Tuđmana", ustvrdio je Plenković.

Tuđman je nakon Bljeska i Oluje procijenio da je za reintegraciju hrvatskog Podunavlja puno bolje to učiniti diplomatskim naporom, pregovorima, kroz misiju UN-a (UNTAES), rekao je Plenković.

"On je tu investirao u budućnost, morao je naći mehanizme, a jedna od mjera bila je zakon o oprostu, koji se naravno ne odnosi na ratne zločine. Mislim da je njegova investicija u dijalog, u izgrađivanje povjerenja, i u konačnici u pomirbu poruka koju HDZ mora baštiniti, njegovati je, raditi na njoj pogotovo toliko godina nakon Miloševićeve agresije na Hrvatsku", rekao je Plenković.

"Na ovoj temi pokušavaju profitirati neke stranke i strančice"

Plenković je ponovio da želi da policija i državno odvjetništvo do kraja odrade ono što rade za vrijeme njegove vlade, da skupina koja se detaljno bavi Vukovarom i Ovčarom ostvari dodatne rezultate.

"To što se to nije napravilo ranije, za to ne može odgovarati ni ova vlada niti aktualna postava i zato od početka govorim - jedno je procesuirati ratne zločine, istražiti ih, a drugo je dovesti ovu temu u politički fokus da na njoj neke stranke i strančice pokušavaju profitirati. To je jasna poruka i zato tamo nikog relevantnog iz vrha HDZ-a nije bilo", rekao je Plenković.

Na upit što će biti s HDZ-ovim saborskim zastupnikom Stevom Culejem koji je bio u Vukovaru, Plenković je rekao da je njegova situacija specifična.

"Stevo Culej ima posebnu situaciju, njegov brat je ubijen u Borovu selu i njegova se situacija ne može usporediti s bilo čijom drugom. To ni u jednom trenutku nismo doživjeli kao nešto sporno", rekao je Plenković.

Kaže da mu ne smetaju napadi i kritike

Na pitanje hoće li Culej promijeniti klub zastupnika, Plenković je rekao da ne vidi razloga za to jer je Culej izabran zato što je bio na listi HDZ-a, bez obzira koliko je preferencijalnih glasova dobio.

Plenković je istaknuo da mu ne smetaju napadi i kritike te da je siguran u smjer u kojem vodi vladu i zemlju.

"Vodimo vladu i zemlju u pravom smjeru u kojem želimo i za koji smo uvjereni da je dobar za Hrvatsku, za hrvatsko društvo, za toleranciju i nema toga elementa koji će nas skrenuti s ovoga smjera kojim idemo", rekao je.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara