Plenković: Neću dati ostavku na mjesto zastupnika u Europskom parlamentu

Plenković: Neću dati ostavku na mjesto zastupnika u Europskom parlamentu

Foto: FaH

KANDIDAT za predsjednika HDZ-a Andrej Plenković rekao je da će sve teme koje se odnose na moguće koalicije, sastavljanje lista i izborni program biti njegov prioritet i stranačkih tijela nakon 18. srpnja, kada i formalno bude izabran za predsjednika HDZ-a istaknuvši kako njegova stranka neće  voditi "prljavu" izbornu kampanju,  već će biti usmjerena na prave potrebe građana.

"Poštujem institucije i legalni mandat koji ću dobiti od članova HDZ-a i sve teme koje se odnose na moguće koalicije, sastavljanje lista i izborni program bit će predmet moga djelovanja, Predsjedništva i svih stranačkih tijela nakon izbora tj. nakon 18. srpnja", rekao je Plenković novinarima prije početka druženja s članovima zagrebačkog HDZ-a upitan o mogućim nositeljima izbornih lista. Istaknuo je kako njegova stranka neće voditi "prljavu" izbornu kampanju, već će ona biti usmjerena na prave potrebe građana.

"U fokus ćemo staviti gospodarstvo i sve teme kod kojih će HDZ pokazati da u zemlji želi projicirati političku stabilnost, jačati pravnu sigurnost te stvoriti kvalitetan okvir za gospodarski rast i razvoj. Provodeći temeljno načelo Europske pučke stranke i  HDZ-a - kršćansko načelo solidarnosti, voditi ćemo računa o socijalnoj uključenosti i brizi za najranjivije skupine u društvu",  rekao je.

"Neću dati ostavku na mjesto zastupnika u EP"

Rekao  je da neće dati ostavku na  mjesto zastupnika u Europskom parlamentu (EP)  i pri tom se upitao  je li netko od saborskih zastupnika podnio ostavku. Poručio je kako njegov mandat u EP traje te tamo ima ozbiljne zadaće jer je potpredsjednik Odbora za vanjske poslove i voditelj delegacije za Ukrajinu. Plenković smatra kako mu politički protivnici za to nemaju što prigovarati.  Kako je rekao, i Ruža Tomašić  je zastupnica u EP   i  predsjednica Hrvatske konzervativne stranke  kao što su u sličnom položaju kolege iz drugih zemalja u EP koji su vodili stranke.

"To su jeftini bodovi koje netko u ovom trenutku želi dobiti", poručio je.
Upitan hoće li Narodna koalicija u kampanji biti u prednosti zbog unutarstranačkih izbora u HDZ-u,  Plenković je odgovorio da to ništa ne znači i da će HDZ  u izbore  ići  spreman, s ljudima koji će jamčiti provedbu programa. Poručio je i da će, kao predsjednik HDZ-a, učiniti sve da kulturu političke rasprave digne na višu razinu.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ponovio je kako je HDZ spreman za koaliranje sa svim svjetonazorski i programski sličnim strankama, te da su vrata  za poslijeizbornu suradnju otvorena i Mostu, koji je, kako je kazao , po mnogim segmentima sličan HDZ-u. Dodao je i da se osobno ne osjeća odgovornim za "šumove u komunikaciji i nesporazume"  koji su postojali u Vladi i Saboru.

Na pitanje kako komentira vijest da premijer Tihomir Orešković neće ići na izbore, rekao je da je na Oreškoviću da donosi političke odluke. Ocijenio je  kako se radi o kvalitetnom čovjeku koji je dao velik doprinos zemlji svojim iskustvom  i znanjem.

"Moja suradnja s njim je otvorena i pozivam ga da ostane angažiran u našem političkom životu", rekao je.

U vezi s raspuštanjem Sabora s najkraćim mandatom, podsjetio da je Vlada donijela dva bitna dokumenta - proračun koji je za cilj imao smanjenje deficita i razvoj zemlje te nacionalni program reformi koji je dobio odlične ocjene Europske komisije.

Istaknuo je da će se HDZ i dalje zalagati za najviše standarde zaštite ljudskih i manjinskih prava, ravnopravnosti žena i muškaraca te temeljnih sloboda. 

Plenković je izrazio zadovoljstvo što je unutarstranačku kampanju i izbore za predsjednika završio u matičnom zagrebačkom Gradskom odboru HDZ-a  i prigodi da stranačkim kolegama i simpatizerima predstavi svoj program i smjernice HDZ-ove političke platforme za predstojeće parlamentarne izbore.
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara