Plenković: Lex Todorić omogućio je plaće za travanj i svibanj, omogućit će i za lipanj

Plenković: Lex Todorić omogućio je plaće za travanj i svibanj, omogućit će i za lipanj

Foto: Hina

PREMIJER Andrej Plenković i potpredsjednica Vlade Martina Dalić ponovili su kako je Lex Todorić to jest zakon o izvanrednoj upravi u sistemski važnim tvrtkama, imao pozitivan učinak na očuvanje radnih mjesta i hrvatsko gospodarstvo.

Da taj zakon nije donesen, danas bi raspravljali o izgubljenim radnim mjestima, najmanje 50 tisuća ljudi, a s obzirom da je donesen,  sva su ta radna mjesta očuvana, imamo sustav Agrokor čije se poslovanje stabilizira, imamo proces u kojem su u završnoj fazi pregovori o novom kreditu kojim će se isplatiti dodatan dio starih dugova za dobavljače i osigurati normalno poslovanje sustava, odgovorila je Dalić HDZ-ovoj zastupnici Ireni Petrijevčanin Vuksanović.

Plenković: Što bi bila alternativa

I premijer naglašava da je zakon o Agrokoru donesen zbog zaštite radnih mjesta, gospodarstva, financijskog sustava.

Možda ne bi bilo loše da oni koji ga kritiziraju kažu što bi danas bila alternativa, kako bi izgledala hrvatska ekonomija da ga nema, što bi se dogodilo sa 60 tisuća radnih mjesta, 200 tisuća ljudi koji su zaposleni kod dobavljača, rekao je Plenković primijetivši kako na to pitanje nije čuo suvisao odgovor proteklih tjedan i mjeseci.

Usvajanjem tog zakona stvorili smo proces kojim upravljamo, proces koji je spriječio lančane reakcije, koji nije doveo do gubitka radnih mjesta, koji je omogućio prekretnički trenutak novog povjerenja, i ono što je najvažnije - omogućio je svježu likvidnost koja je osigurala plaće za travanj, svibanj, osigurat će za lipanj, rekao je premijer.

Cilj je Vlade, dodao je, temeljem zakona 'držati kormilo u rukama', odnosno u dijalogu sa svim akterima nastoji se naći rješenja koja će biti najbezbolnija. To je proces u koji smo ušli svjesni odgovornosti, ali smo uvijek inzistirali da dugovi kompanije nikada ne postanu dugovi države, odnosno poreznih obveznika, rekao je Plenković odgovarajući Ivanu Lovrinoviću (PH) koji je propitivao spremnost da se donese uredba kojom bi se izvan snage stavio 'lex Agrokor', zbog moguće tužbe kreditora i dobavljača.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara