Plenković na vladi: Štrajk u školama je apsurdan i nepotreban

Plenković na vladi: Štrajk u školama je apsurdan i nepotreban
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

PREMIJER Andrej Plenković ocijenio je da je štrajk koji je danas počeo u osnovnim i srednjim školama "apsurdan i nepotreban" te je apelirao na sindikate da budu razumni i vrate se dijalogu.

"Razgovarali smo sa sindikatima, provedeno je mirenje. Ponudili smo im 2 posto povećanje plaća u ovoj i isto toliko u idućoj godini. Iz nekog nedokučivog razloga sindikati to nisu prihvatili", rekao je Plenković na početku sjednice vlade. 

Umjesto da prihvate ponudu vlade, ustrajali su u zahtjevu za promjenom koeficijenata učitelja i nastavnika, što se regulira uredbom koju donosi vlada. 

"Nije postojao opravdan razlog za ovaj štrajk"

Nije postojao opravdan razlog za ovaj štrajk, rekao je Plenković te podsjetio kako je njegova vlada provela obrazovnu reformu i u škole uvela novu metodologiju koja bi učenike bolje trebala pripremiti za tržište rada.

Zahtjeve sindikata ocijenio je "isfabriciranim, apsurdnim i nepotrebnim". Istaknuo je da ovo nije bio trenutak isteka ni temeljnog niti granskog kolektivnog ugovora.

"Ovo je zahtjev koji se odnosi na promjenu koeficijenata, što je regulirano uredbom koju donosi vlada. Raditi štrajk u varijanti da već sada dobivate ponudu na stol od četiri posto u odnosu na šest posto, koliko tražite, djeluje malo pretjerano. To nije volja za kompromisom, već za svojevrsnom opstrukcijom. Imamo distinkciju prema onome što je logično i normalno i onoga što se čini pretjerano", rekao je Plenković.

Mi smo tu da razgovaramo, nadam se da će razum prevladati, poručio je.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara