KORONAKRIZA

Plenković najavio da će neki i nakon isteka mjera dobivati potporu države

Plenković najavio da će neki i nakon isteka mjera dobivati potporu države
Foto: Jurica Galoic/PIXSELL

PREMIJER Andrej Plenković poručio je danas da će vlada i nakon svibnja nastojati "kalibrirati" mjere i pružati potporu onim sektorima koji će očigledno biti u težim okolnostima, prije svega turizmu i prometu, a djelomično i ugostiteljstvu.

Kako je izjavio odgovarajući na pitanja novinara nakon sjednice vlade, nakon travnja i svibnja vodit će se računa i gledati, s obzirom na otpuštanje restriktivnih mjera gotovo u cijelosti, koji su to sektori čije je poslovanje bitno drugačije nego primjerice u istom mjesecu lani pa će se onda "kalibrirano" njima nastojati davati potpora.

"Nastojat ćemo kalibrirati mjere samo za one sektore koji će očigledno biti u težim okolnostima, a njih ima nekoliko, prije svega se odnose na turizam, djelomično na ugostiteljstvo i naravno na promet", istaknuo je Plenković.

Na novinarski upit može li vlada davati takva obećanja jer je tehnička vlada, premijer odgovara kako nema pojma "tehnička vlada".

"To je jedan žargon, to ne postoji. Neka netko nađe propis gdje postoji tehnička vlada, volio bih to vidjeti (...) Vlada ima jasno propisane ovlasti što može raditi kada se raspišu izbori, mi funkcioniramo sasvim normalno kao što su funkcionirale i prethodne vlade", rekao je. 

"Vlada je učinila izrazito puno za hrvatsko poduzetništvo"

Istaknuo je kako je ova vlada učinila izrazito puno za hrvatsko poduzetništvo.

"Govorimo o masivnoj podršci privatnom sektoru i očuvanju radnih mjesta", istaknuo je Plenković i između ostalog izdvojio naknade za očuvanje radnih mjesta od 3250 kuna za ožujak te 4000 kuna za travanj i svibanj, pri čemu se primjerice samo za travanj ta mjera odnosila na nešto manje od 600 tisuća radnika.

Kao jedan od primjera za financiranje mjera pomoći gospodarstvu naveo je i današnju odluku vlade oko zajma sa Svjetskom bankom.

Naime, vlada je na sjednici u četvrtak odlučila pokrenuti postupke za sklapanje ugovora o dva zajma sa Svjetskom bankom - jednog vrijednog 200 milijuna eura za projekt obnove nakon potresa i jačanja odgovora na covid-19, dok je drugi, u iznosu od 275,9 milijuna eura, namijenjen širem odgovoru na krizu i podrška oporavku. 

"U ovom trenutku nije na dnevnom redu razgovor s poduzetnicima"

Na pitanje novinara hoće li primiti predstavnike povremenih prijevoznika i poduzetnika koji su danas u organizaciji Glasa poduzetnika prosvjedovali na Markovu trgu, premijer je odgovorio da nadležni ministri komuniciraju sa svim predstavnicima poduzetnika.

Tako je naveo i da je ministar turizma Gari Cappelli danas održao sastanak s predstavnicima povremenih prijevoznika, dodavši da vlada ima posredničku ulogu, putem nadležnih ministarstava, a tu je i Hanfa, za one poduzetnike koji imaju ugovore o leasingu za prijevozna sredstva.

"Ukoliko bude prilike i ja mogu razgovarati s njima, ali to u ovom trenutku nije na dnevnom redu", rekao je Plenković.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara