Plenković najavio dobre vijesti za trudnice i umirovljenike

Plenković najavio dobre vijesti za trudnice i umirovljenike
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

NA DNEVNOM redu sjednice vlade bile su porodiljne naknade, ali i nabava helikoptera Black Hawk. 

U uvodnom se govoru premijer Andrej Plenković osvrnuo na 10. sjednicu Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem te napomenuo kako je ugovoreno 11,3 milijardi kuna od 18,75 milijardi kuna. Rekao je i kako mu je drago da su na Vijeću za nacionalnu sigurnost prihvatili sve važne dokumente.

Govorio je i o sastanku sa SHU-om i Maticom umirovljenika Hrvatske gdje su razmotrili visinu cenzusa za oslobađanje od premije za mirovinsko osiguranje. Zaključeno je da bi se trebao povisiti prag i da treba iznaći da se nađe mehanizam, održivo rješenje koje će ići za time da umirovljenici budu zadovoljni.

>> Umirovljenici Plenkoviću prijete prosvjedima

"Moramo naći rješenje koje će ići za tim da umirovljenici budu zadovoljni. Ovi koji žele dolaziti pod prozor moraju znati da su ovi koji su za razgovor riješili problem", poručio je premijer referirajući se na današnje prijetnje prosvjedima umirovljenika.

"Zahvaljujući mirovinskoj reformi, mirovine rastu pa dio sugrađana ide iznad praga koji je bitan da im dopunsko osiguranje bude besplatno. Pokušat ćemo riješiti pitanje u dva koraka - izmjenom praga da se on povisi i da se nađe trajni mehanizam koji bi pratio i usklađivao ovakve okolnosti da ne bi dolazilo do apsurdnih situacija da mirovina poraste pa se mora platiti dopunsko i da se onda na kraju ima manje sredstava", rekao je premijer.

Najavio je povećanje rodiljnih naknada.

"Povećava se maksimalni iznos naknade plaće za zaposlene i samozaposlene roditelje s 3991 kune na 5654 kune. Kad smo krenuli s mandatom naše Vlade tih drugih mjeseci je bilo 2663 kune, a sada je 5654. Za drugih mjeseci smo došli više nego dvostruko. To je ozbiljna i dosta opipljiva demografska mjera", rekao je Plenković.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara