Plenković: Neće meni branitelji određivati tko će biti većina

Plenković: Neće meni branitelji određivati tko će biti većina
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

PREMIJER Andrej Plenković otvoreno je kritizirao "branitelje" koji su zbog SDSS-ovog Milorada Pupovca napali vladu te vukovarskog gradonačelnika, HDZ-ovca Ivana Penavu, koji je najavio prosvjed protiv vlade zbog ratnih zločina.

>> "Branitelji" zbog Pupovca napali vladu, među njima je bio i Culej

Plenković je poručio da nema nimalo razumijevanja za način, odnosno tajming kada je Penava temu procesuiranja ratnih zločina iznio u javnost, a o zahtjevu "branitelja" da se iz vladajuće većine isključi SDSS rekao je da njemu, kao predsjedniku HDZ-a, nitko neće birati partnere i određivati tko će biti parlamentarna većina.

Plenković nema razumijevanja za način na koji je Penava istupio protiv vlade

Premijer je, odgovarajući na novinarska pitanja nakon posjeta brodogradilištu Uljanik, potvrdio da će se sastati s vukovarskim gradonačelnikom koji je prije šest dana najavio održavanje mirnog prosvjeda zbog nezadovoljstva nerješavanjem pitanja ratnih zločina u Vukovaru.

"Što se tiče procesiranja ratnih zločina bilo gdje u Hrvatskoj, a pogotovo strašnih zločina koji su počinjeni na Ovčari i u Vukovaru, naravno da ja kao čovjek i kao predsjednik vlade te HDZ-a imam jednaki interes, želju i namjeru da se oni procesuiraju i da se odgovorni za to kazne", rekao je Plenković.

Nema nekažnjivosti za najteže i najbrutalnije zločine koji su se dogodili u Vukovaru, i s te strane imam razumijevanja za podizanje teme koju je gradonačelnik Penava prije šest dana iskazao na presici, dodao je.

No, pritom je poručio kako nema nimalo razumijevanja za način na koji je to napravljeno.

"Ne treba igrati na emocije i davati povoda onima koji žele srušiti vladu"

"To se tako ne radi. Dakle, on kao član HDZ-a i kao gradonačelnik ima odgovornost prema svom biračkom tijelu i temi - i tu se slažemo, a drugu odgovornost prema političkoj procjeni i odabiru tajminga i načina kako da tu temu stavi u eter", kazao je Plenković.

Plenković je potvrdio da je to rekao i Penavi, uz druge članove Predsjedništva HDZ-a.

"Ići na emocije onih koji su najviše stradali, u situaciji kada je to zločin koji se dogodio prije 27 godina, u ovom trenutku, u ovako širokim okolnostima i davati povoda onima koji imaju vrlo jasan politički cilj, a to je da sruše parlamentarnu većinu, da destabiliziraju koaliciju i u konačnici da sruše vladu, to je jedan drugi sport", ističe premijer.

Žestoko uzvratio "branitelji" kojima smeta Pupovac, među njima je danas bio i HDZ-ov Culej

A onih koji žele srušiti vladu, odgovorio je na pitanje novinara, "ima koliko ih god hoćete".

Upitan jesu li među njima i braniteljske udruge, među kojima je bio i Culej, koje traže da se iz vladajuće većine izbace Milorad Pupovac i SDSS, premijer odgovara da njemu nitko neće određivati tko će biti dio parlamentarne većine.

"Nisam ispratio što su rekli. Ali neće meni nitko kao predsjedniku HDZ-a birati partnere i određivati tko će biti parlamentarna većina. To je ono što je 100 posto i na tome stojim čvrsto da ne mogu biti čvršći. Bez obzira od koga, kada i na koji način dolazi do toga", poručio je.

Na pitanje pomaže li i Penava takvima svojim nastupom, odgovorio je: "Promislite, dovoljno ste mudri da zaključite."

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara