Plenković: Neće uspjeti oni koji žele podijeliti HDZ

Plenković: Neće uspjeti oni koji žele podijeliti HDZ
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

PREDSJEDNIK vlade i HDZ-a Andrej Plenković istaknuo je danas da HDZ vodi Hrvatsku u smjeru desnog centra, što je želio i prvi predsjednik Republike Hrvatske i HDZ-a dr. Franjo Tuđman, poručivši kako neće uspjeti oni koji žele fragmentirati i destabilizirati stranku.

"Smjer kojim vodimo Hrvatsku, vodimo ga u smislu političkog spektra, baš tamo gdje ga je želio predsjednik Franjo Tuđman. Želio ga je na desnom centru, na širokoj narodnjačkoj platformi koja ima i svoju demokršćansku dimenziju i nema nikakvih odstupanja od toga", istaknuo je Plenković na svečanosti obilježavanja 29. obljetnice osnutka Hrvatske demokratske zajednice, 17. lipnja 1989., u prostorijama NK Jarun, u Zagrebu.

Stranačkim čelnicima, članovima i simpatizerima poručio je kako je tu važno da prepoznaju pokušaj onih koji bi htjeli doći na mjesto HDZ-a, te da stranku fragmentiraju i malo destabiliziraju.

"Ali u tome neće uspjeti", poručio je Plenković.

Istaknuo je i da je HDZ velika stranka u kojoj ljudi imaju svoje stavove i svoja mišljenja, stranka koja se može nositi s određenim različitostima te voditi politiku koja je u interesu Hrvatske.

Podsjetivši na važne povijesne događaje od osnutka HDZ-a, Plenković je naglasio kako je prvi hrvatski predsjednik i predsjednik HDZ-a dr. Franjo Tuđman znao prepoznati i predvidjeti sve političke silnice te je u kratkom vremenu uspio stvoriti preduvjete za međunarodno priznanje Republike Hrvatske.

Istaknuo je kako danas mnogi zaboravljaju i da je Ustavni zakon o pravima nacionalnih manjina bio jedan od preduvjeta za međunarodno priznanje naše države.

"Danas na sceni djeluju mnogi akteri koji tih vremena niti se dobro sjećaju, a očito ih dobro niti ne znaju niti su ih proučavali", ocijenio je premijer Plenković.

Idući tjedan na vladi su tri zakona koji će pomoći blokiranima te paket zakona o demografskoj revitalizaciji

Podsjetivši na uspjehe u posljednje dvije godine, Plenković je rekao kako Hrvatska danas više zarađuje nego troši, imamo dobre makroekonomske trendove što je poticaj za daljnju konsolidaciju javnih financija i daljnje poduzimanje strukturnih reformi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Početkom rujna najavio je reformu mirovinskog sustava, poreznu reformu te daljnje reforme kako bi se olakšalo poslovanje svih poslovnih subjekata.

Premijer Plenković naglasio je i da će nastaviti s reformama u pravosuđu te je najavio da će idući tjedan na sjednici vlade biti i tri zakona koji će pomoći blokiranim sugrađanima te paket zakona koji se odnose na demografsku revitalizaciju.

"Hrvatska za demografsku i natalitetnu politiku daje 1,9 milijardi kuna"

"Trenutno Hrvatska daje za demografsku i natalitetnu politiku 1,9 milijardi kuna. Više nego godišnje cijelom Ministarstvu vanjskih i europskih poslova, Ministarstvu turizma i Ministarstvu graditeljstva zajedno", naglasio je.

Podsjetivši na vrijeme osnivanja HDZ-a, predsjednik Zajednice utemeljitelja "Dr. Franjo Tuđman", Mario Kapulica rekao je kako nitko ne može osporiti povijesnu ulogu HDZ-a.

"Povijesna uloga HDZ-a u stvaranju hrvatske države"

Kada to ne mogu, upozorio je, pokušavaju ih osporiti s tezama kako ovo više "nije taj HDZ" te da "ovo nije onaj HDZ koji je stvorio hrvatsku državu i koji je postigao najveće povijesne uspjehe za hrvatsku državu i hrvatski narod".

"Kažu da smo toliko široki da nemamo ideologije. Razmeću se svojim ocjenama o našoj vjerodostojnosti i našoj dosljednosti. Takvi moraju znati sljedeće. Kada staviš prst u more to je kao da si dotaknuo cijeli svijet. Kada postaneš dio HDZ-a, dotaknuo si sve pozitivne sastavnice hrvatskog nacionalnog bića u koje danas ne spadaju samo Ante Starčević, Stjepan Radić i suverenistički dio hrvatske ljevice nego i Tuđman i Šušak i Bobetko - i čitava plejada hrvatskih velikana, znanih i neznanih, koji su zaslužni da imamo hrvatsku državu", rekao je Kapulica.

Vladimir Šeks, jedan od osnivača HDZ-a, zahvalio je i čestitao svim "hrabrim i odlučnim ljudima i kojima su se ubrzo priključile i tisuće drugih", kojima, podsjetio je, pripada zasluga i čast da su bili dio hrvatskog državotvornog i nacionalnog pokreta, koji je u cjelokupnoj hrvatskoj povijesti uspio stvoriti demokratsku i nezavisnu hrvatsku državu -  Republiku Hrvatsku.

Istaknuo je kako je danas na sadašnjem vodstvu i članstvu HDZ-a nastaviti na oživotvorenju drugog dijela sna - sna o pravednoj, uključivoj hrvatskoj državi na načelima solidarnosti, državi u kojoj će biti lijepo živjeti i za koju su se borili i ginuli njeni najbolji sinovi i kćeri.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara