Plenković: Neka Ostojić prvo odgovori tko je nacrtao svastiku na Poljudu

Plenković: Neka Ostojić prvo odgovori tko je nacrtao svastiku na Poljudu
Foto:Pixsell/Vjeran Zganec Rogulja

PREMIJER Andrej Plenković u Čakovcu je komentirao inicijativu oporbe za pojašnjenjem optužbi na račun Dragana Lozančića koje je tijekom kampanje izrekla predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, javlja N1.

"Ne podržavam inicijativu oporbe, sretan sam da je predsjednica dodijelila odličje kardinalu Kuhariću jer su on i Franjo Tuđman imali važne uloge u za nas presudnim devedesetim godinama. Radili su na pomirbi i jedinstvu hrvatskog naroda. Njihov je susret kroz ovo odličje važan, drago mi je da smo uveli taj velered. Lozančića poznajem, bio je na čelu Državne uprave za zaštitu i spašavanje, savjetnik je potpredsjednika vlade Davora Božinovića. Koji mu je daljnji put, na njemu je. Ta tema za mene ne postoji. To je politička igra gospodina Ostojića i SDP-a. Predsjednica Republike i predsjednik vlade imaju mogućnost suodlučivanja o promjeni čelnih ljudi obavještajnog sustava", rekao je Plenković.

Na novinarsko pitanje da se za to trebaju dati neki argumenti, premijer je odgovorio da "to ne piše nigdje jasno", te dodao: "Gospodin Ostojić ima svoju agendu svakog dana o raznim pitanjima i bilo bi bolje da pita tko je napravio svastiku na Hajdukovom stadionu. Kada odgovori na to, neka se bavi drugim pitanjima."

Interna utakmica

S obzirom na potporu koju mu je izrazio Petar Škorić, Plenković je upitan smiruju li se tenzije u HDZ-u koje su porasle tijekom unutarstranačkih izbora.

"Cijenim potporu koji mi je dao Škorić, riječ je o njegovoj odluci. Kampanja je naš stav, odigrat ćemo tu internu utakmicu, digli smo standard unutarstranačke demokracije, trudit ćemo se predstaviti naše programe, ako bude napada koje ocijenimo netočnima i neprimjerenima, na njih ćemo odgovoriti", rekao je premijer.

Premijer Plenković komentirao je i prijedlog sedmogodišnjeg proračuna EU-a koji je danas predložio predsjednik Europskog vijeća Charles Michel. 

O povlačenju iz Afganistana nije bilo ni riječi

"Dokument ima 53 stranice, nisam ga još detaljno analizirao. Unija od 27 i od 28 članica nije ista. Ujedinjeno Kraljevstvo, koje je jedno od deset glavnih kontributora, izlazi iz EU-a i to mijenja razinu uplata i razinu volumena. Hrvatska spada u prijatelje kohezije, jasan je stav da želimo da sredstva kohezije ostanu na razini kakva nam treba", rekao je premijer i osvrnuo se na prisutnost hrvatskih vojnika na misiji u Afganistanu, odnosno na pitanje trebaju li se povući.

"Ta operacija traje, mi smo članica NATO-a i EU-a, sve takve odluke dogovarat će se unutar Hrvatske te s obzirom na to što kažu partneri i saveznici. Danas sam pričao s ministrom Damirom Krstičevićem i rekao je da o tome nije bilo ni riječi. O tom, potom", zaključio je Plenković.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara