Plenković: Nisam znao za sastanak Ramljaka s Knightheadom

Plenković: Nisam znao za sastanak Ramljaka s Knightheadom

Foto: Hina, Index

PREMIJER Andrej Plenković komentirao je danas nove optužbe Ivice Todorića koji je u svojoj novoj objavi kazao kako je ministrica Martina Dalić Agrokoru davala kredite dok je radila u privatnom sektoru.

Novinare je zanimalo i zna li Plenković išta o sastancima vladinog povjerenika za Agrokor, Ante Ramljaka s predstavnicima Knightheada koji su se održali prije nego je Ramljak postao povjerenik i preuzeo upravljanje nad posrnulim koncernom.

Na pitanje Indexa, Ramljak je prilikom predstavljanja revizije priznao da se 30.3. sastao s predstavnikom Knighthead fonda, prije nego je postao povjerenik i prije nego što je donesen Lex, što otvara sumnju da je taj fond bio povlašten u odnosu na druge vjerovnike.

ANALIZA Nakon Ramljakovog priznanja DORH mora ispitati njega i Dalić

Ramljak traži da se Lex Agrokor priznaje i u Londonu - želi srušiti rusku arbitražu

Nije znao za sastanak Ramljaka i Knightheada

"Nisam to znao, to sam pročitao, kao i vi, u novinama. To je nešto što moramo još vidjeti, ne vjerujem da je to nešto tako dramatično niti bi bilo tko od strane vlade Republike Hrvatske činio nešto što bi moglo pridonijeti nekakvom ozračju panike na financijskom tržištu u tom trenutku", kazao je.

>>  Agrokor dobiva novi kredit lešinarskog fonda, morat će vratiti milijardu eura

Postavljeno mu je i pitanje vidi li bilo što problematično u tome što je Martina Dalić Agrokoru davala kredite dok je radila u privatnom sektoru, kako navodi Ivica Todorić na svom blogu.

"Martina Dalić je bila u bankarskom sektoru prije puno godina, a ono što je nama strateški bitno u ovom trenutku, nakon što smo donijeli Zakon o izvanrednoj upravi, je očuvanje gospodarske stabilnosti zemlje, kao i radnih mjesta. Jedini i osnovni cilj je da se dođe do restrukturiranja i nagodbe s dužnicima."

Cilj je održivost kompanije i radnih mjesta

Na konstataciju kako su mali dobavljači javno kazali da neće pristati na otpis dugova veći od 15 posto, Plenković kaže kako vjerovnici moraju pridonijeti pronalaženju održivog rješenja.

"To je proces, izvanredna uprava djeluje šest mjeseci, a pred nama je ostalih devet mjeseci rada izvanredne uprave u radu s vjerovnicima i u tom procesu očekujem i kvalitetno restrukturiranje, kao i održivost kompanije, a vjerovnici su ti u konačnici koji moraju pridonijeti pronalaženju održivog rješenja."

Nema mistifikacije oko sastanaka, tvrdi Plenković

O sastancima ministara Zdravka Marića i Martine Dalić koji nisu do kraja rasvijetlili okolnosti sastanaka s Ivicom Todorićem, Plenković je kazao kako je to potpuno nebitno. Navodi i kako ne vidi da je nešto ostalo nerazjašnjeno.

"Ne vidim što je to nerazjašnjeno, što je sporno? Što vi očekujete od vlade Republike Hrvatske u trenucima kada sve više i više informacija upućuje na to da postoje ozbiljni problemi u najvećem koncernu, od toga da se prije nego što se donose bilo kakve mjere, zakoni i odluke, razgovara i nastoji utvrditi činjenice. Ta mistifikacija sastanaka, tko je, gdje, s kime bio i razgovarao je u biti u potpunosti nebitna. Jedino što je bitno je to da je naša vlada u tom trenutku pokazala dalekovidnost i odvažnost. Povukli smo potez koji je jedini bio moguć, a to je ne prepuštanje stihiji, nacionalizaciji, već smo na temelju komparativnog iskustva, i u skladu s hrvatskim Ustavom, pronašli zakonsko rješenje koje nam je omogućilo to da sada razgovaramo o tome kako dalje rekonstruirati kompaniju i doći do nagodbe, a bez bilo kakvog troška za hrvatske porezne obveznike."

Na novinarski upit misli li da će ga cijela priča oko Agrokora politički koštati, Plenković nije odgovorio.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara