Plenković: Niti jedna inicijativa neće srušiti vladu ni većinu, a kamoli mene

Plenković: Niti jedna inicijativa neće srušiti vladu ni većinu, a kamoli mene
Screenshot: RTL

PREMIJER Andrej Plenković u intervjuu za RTL Televiziju komentirao je aktualne događaje, vukovarski prosvjed, afere oko Milijana Brkića, ...

Govoreći o prosvjedu kazao je da je vlada po pitanju branitelja napravila sve.

"Imate jedinstveni zakon o hrvatskim braniteljima, imate povećani proračun za obranu, imate povećani proračun za Ministarstvo branitelja u odnosu na 50 posto u odnosu na 2016., imate brojne iskorake u MUP-u i statusu hrvatske policije, od zakona o Domovinskoj sigurnosti, nove strategije, protupožarnog sustava. Tu smo napravili puno.

To je poruka da smo u domeni što smo obećali napravili sve, da ne govorimo o dignitetu Domovinskog rata. U Vladi imate dva zapovjednika gardijskih brigada kao ministre. Nema takve Vlade koja je to imala od Domovinskog rata do danas.

Mene je zabrinulo da je u nekim govorima, tu ne mislim na gradonačelnika Penavu nego druge, u pitanje dovedena koncepcija mirne reintegracije i suživota, koncepta pomirbe i uspostave povjerenja.

Niti jedna od inicijativa, a ima koliko ih hoćete, neće srušiti Vladu i parlamentarnu većinu, a kamoli mene. Što se tiče naše politike radimo sve bez prosvjeda", rekao je Plenković dodajući kako su neki političari koji se pojavili tamo nastojali profitirati na prosvjedu i manipulirati inicijativom.

O Brkiću

"Ovo se treba rasvijetliti. Zabrinjavajuća je tema koja se odnosi na probijanje mjera i dojave nekom tko je pod mjerama, mislim da to nije dobro. Takva situacije je nedopustiva za bilo koju državu. Očekujem i to sam rekao svima da se do zadnjeg detalja mora utvrditi kako je moguće da se tako nešto dogodi, pa da se detaljno vide što su sve bile i kakve su operacije bile falsificiranja dokumenata i s kojim ciljem.

Ovo su ozbiljne stvari, ne mogu biti taj da bih mogao utvrditi na način koji je bio jasan i precizan. To moraju napraviti tijela koja su za to nadležna i to bez političkih upliva ili nastojanja da ih se usmjeri. Fabricirani su i navodni SMS-ovi koji su i mene uključivali pa me i to zanima kako je to moguće", komentirao je premijer.

O referendumima

"Promatrače nismo dozvolili jer po mom dubokom uvjerenju nema potrebe", rekao je objašnjavajući razloge zašto referendumskim inicijativama nisu bili dozvoljeni promatrači u procesu prebrojavanja potpisa. No, najavio je novi zakon o referendumu.  

"Ovaj trenutno je prepun praznina. Nije ovo prvi referendum koji se radi. Nitko do sada nije dovodio pitanje prebrojavanje potpisa u ranijim fazama. Nema presedana na koji bi se mogli uloviti da bi trebali imati nepovjerenje.

Vjerujem u pouzdanost i nepristranost institucija i tijela koja su to radila na najvišim sigurnosnim kriterijima. Siguran sam da svaka inicijativa koja je predala potpise imat će prilike uvida. Svaki od tih potpisa koji su proglašeni neispravnim moći će provjeriti. U tom procesu vidjet će da li je točno ili nije točno. Neće oni ponovno gledati milijun i 200 tisuća potpisa nego 40-ak tisuća koji su proglašeni nevažećima. To je uobičajen postotak nevažećih potpisa vodeći računa o ranijim referendumima. Treba imati povjerenja u tijela koja rade svoj posao. Sve su mogućnosti tu", rekao je Plenković.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara