Plenković odgovorio na napad BiH premijera

Plenković odgovorio na napad BiH premijera
Foto: Tomislav Krasnec/PIXSELL

PREMIJER Andrej Plenković je nakon sastanka Azija-Europa u Bruxellesu odgovorio Denisu Zvizdiću, predsjedniku Vijeća ministara BiH.

Zvizdić mu je, podsjetimo, poručio da prestane izigravati premijera BiH, a čime je valjda želio aludirati na činjenicu što je Plenković posljednjih dana lidere EU zemalja upozoravao na probleme u BiH.

"Te teze i teorije o nemiješanju u unutarnje poslove, to je ostalo u međunarodnim odnosima 19. stoljeću. Mi smo sada u 21. stoljeću gdje sva krupna i politička pitanja, a posebno ona za koja ja kao predsjednik vlade imam posebnu odgovornost i prema Hrvatima koji žive izvan Hrvatske, ali i s obzirom na činjenicu da je Hrvatska i potpisnik i jamac Daytonskog i Pariškog mirovnog sporazuma i da smo zainteresirani da se on i 23 godina nakon potpisivanja provodi onako kako je i zamišljen", kazao je Plenković, piše N1.

"Zvizdić zna koliko je Hrvatska, osobito od kada sam ja predsjednik vlade, pomagala jačanju bilateralnih odnosa i bržem putu BiH prema EU i to činimo i dalje. No, neovisno o tome stavit ću u prvi plan ono što i on zna da se dogodilo, a da nije dobro, a to je da jedan narod u Federaciji glasovima svojih pripadnika bira drugom narodu njegova člana u Predsjedništvu. Ne možemo se praviti nevješti na nešto što je sasvim očito i prema strukturi glasova i prema onome što se dogodilo", kazao je Plenković.

"To je za Hrvatsku ozbiljno pitanje i imamo sva legitimna prava da ga dižemo na međunarodnim forumima i da senzibiliziramo druge", kazao je Plenković i ponovio jučerašnje riječi da mnogi akteri to ne razumiju.

"Zato je važno da naša poruka bude poruka pojašnjenja i apela da se riješi izborni zakon koji bi omogućio legitimnu zastupljenost svih, a osobito u Predsjedništvu", kazao je Plenković te dodao kako on nije rekao da je izbor Komšića nezakonit.

"Moja intervencija nije bila u smislu nezakonitosti, nego ozbiljnog i krupnog političkog problema gdje se može izigrati politička volja jednog konstitutivnog naroda. Jednakost se mora reflektirati u institucijama", rekao je Plenković.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara